Air Serbia-newΜία νέα ημέρα ξημέρωσε για τη Σερβία καθώς ο ανανεωμένος κρατικός αερομεταφορέας υψώθηκε στον ουρανό με νέο αεροσκάφος, νέα δρομολόγια και νέες συνεργασίες, στο δρόμο για την επίτευξη του στόχου του, να γίνει ο κορυφαίος αερομεταφορέας της περιοχής.

Η Air Serbia παρουσιάστηκε επίσημα από τον κ. Aleksandar Vučić, Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Σερβίας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης και άλλους επίσημους προσκεκλημένους, για τα κρατικά και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και για τους εργαζόμενους της αεροπορικής.

Το πρώτο Airbus A319 στα χρώματα της Air Serbia: κόκκινο, μπλε και άσπρο, και με το νέο λογότυπο με εθνική σερβική απεικόνιση, σχεδιασμένο από την Σέρβα σπουδάστρια Tamara Maksimovic αποκαλύφθηκε από τον κ. Vučić σε εντυπωσιακή τελετή στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Air Serbia χαρακτήρισε αυτή την παρουσίαση ως «καλή είδηση για τους επιβάτες, τις επιχειρήσεις και την Σερβία». Ο Dane Kondić δήλωσε πως η νέα επένδυση στην Air Serbia θα αποδώσει μία πελατοκεντρική, εμπορική επιχείρηση που θα προσελκύσει εμπόριο και τουρισμό στη χώρα.

Από τις 26 Οκτωβρίου, η  Air Serbia πραγματοποιεί νέο δρομολόγιο από τον κόμβο της στο διεθνές αεροδρόμιο NikolaTesla στο Βελιγράδι προς το Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με προορισμούς την BanjaLuka (Βοσνία), το Βουκουρέστι (Ρουμανία), την Λουμπλιάνα (Σλοβενία) και την Πράγα (Τσεχία) που θα ξεκινήσει στο τέλος του 2013. Οι νέες αυτές πτήσεις προσθέτουν 29 επιπλέον προορισμούς σε αυτούς που ήδη εξυπηρετεί η αεροπορική στο πλαίσιο του προγράμματος της για το καλοκαίρι του 2013.

Επιπλέον του επαναπρογραμματισμού των δρομολογίων για την βέλτιστη σύνδεση των πτήσεων με τον κόμβο της το Βελιγράδι, η Air Serbia προγραμματίζει την προσθήκη επτά (7) νέων δρομολογίων από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο του 2014. Μέχρι τον Ιούνιο του ερχόμενου έτους, η συχνότητα και η χωρητικότητα των πτήσεων θα έχουν διπλασιαστεί ώστε να εξυπηρετούν 43 προορισμούς σε 30 χώρες με 73.000 διαθέσιμες θέσεις σε περισσότερες από 670 πτήσεις την εβδομάδα.

Στο πρώτο μέρος της διφασικής στρατηγικής εκσυγχρονισμού του στόλου της Air Serbia, έχουν παραγγελθεί για μίσθωση οκτώ (8) Airbus A319 και δύο (2) A320 με στόχο να γίνει η Air Serbia μία από τις πλέον σύγχρονες και με αποτελεσματικό στόλο, αεροπορικές στην ευρύτερη περιοχή. Το πρώτο από τα  Airbus A319 παρουσιάστηκε πρόσφατα και διαθέτει δύο (2) θέσεις με οκτώ (8) καθίσματα στην Business Class και 120 στην Economy Class. Εντός των επόμενων δύο μηνών αναμένονται να παραδοθούν πέντε (5) Airbus A319 και τα υπόλοιπα αεροσκάφη εντός του 2014.

Η Air Serbia, ως μέρος της συμμαχίας της Etihad Airways στην οποία περιλαμβάνονται πέντε (5) ακόμη αεροπορικές (airberlin, Air Seychelles, Aer Lingus, Virgin Australia  και η Jet Airways κατόπιν ρυθμιστικών εγκρίσεων), θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα έσοδα και τα οφέλη όπως οι ευκαιρίες για νέες συμφωνίες κοινού κωδικού, κοινών προμηθειών, εκπαίδευσης και ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού.

Ο Aleksandar Vučić, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Σερβίας, δήλωσε: «Η παρουσίαση της Air Serbia σηματοδοτεί μία σημαντική νέα αρχή για την αεροπορική βιομηχανία της χώρας. Η ύπαρξη μίας εύρωστης και πετυχημένης αεροπορικής είναι μείζονος σημασίας για την μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και εξέλιξη της Σερβίας. Η Air Serbia θα συμβάλλει με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως στην οικονομία της χώρας. Επιπλέον της δέσμευσης της κυβέρνησης για αναστύλωση της αεροπορικής εταιρείας, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε εξωτερικές επενδύσεις.  Παρουσιάζουμε τις καλύτερες τεχνικές ικανότητες, το επιχειρηματικό know-how και την ειδίκευση για να εξασφαλίσουμε πως η Air Serbia θα αναπτυχθεί σε μία πετυχημένη αεροπορική εταιρεία».

«Ο νέος μας συνεργάτης, η Etihad Airways, είναι μία αεροπορική εταιρεία που την τελευταία δεκαετία έχει αναπτυχθεί ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο κρατικό full-service αερομεταφορέα. Δεν έχει παρεκκλίνει ποτέ της εμπορικής του αποστολής και τον προηγούμενο χρόνο τριπλασίασε τα κέρδη του.  Ανυπομονούμε για την εφαρμογή των μέτρων και στον δικό μας κρατικό αερομεταφορέα», πρόσθεσε.

Η πρώτη πτήση της Air Serbia με τη νέα δημιουργική της ταυτότητα πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου από το Βελιγράδι με προορισμό το Άμπου Ντάμπι.

Ο κ. Vučić δήλωσε πως, το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αναστύλωση της εταιρείας ήταν ένα σημαντικό βήμα στη δημιουργία μίας εύρωστης αεροπορικής εταιρείας.

Ο κ. Vučić συνέχισε λέγοντας: «Έπρεπε να ξεκινήσουμε με βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη βελτίωση της εταιρείας. Τώρα, με επιπλέον επενδύσεις και ένα ισχυρό συνεργάτη είμαστε σίγουροι για ένα θετικό μέλλον. Μακροπρόθεσμα, η Air Serbia θα παρέχει ενδιαφέρουσες ευκαιρίες απασχόλησης για πολλούς νέους και ενθουσιώδεις Σέρβους με ικανότητες και ταλέντα για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νέας αεροπορικής και στην ενδυνάμωση της οικονομίας μας».

Νωρίτερα τον Οκτώβριο, η νέα αεροπορική πραγματοποίησε «ημέρες καριέρας» στο Βελιγράδι για τη στελέχωση του νέου πληρώματος καμπίνας προσελκύοντας περισσότερες από 600 αιτήσεις.

Ο Dane Kondić, Διευθύνων Σύμβουλος της Air Serbia, δήλωσε σχετικά: «Η νέα Air Serbia αποτελεί μία καλή είδηση για τους επιβάτες καθώς αυξάνει τις επιλογές των δρομολογίων τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, αποτελεί καλή είδηση για την επιχείρηση με νέα επένδυση και ένα αυστηρό εμπορικό πλάνο που θα διασφαλίσει το μακροπρόθεσμο μέλλον της αεροπορικής. Παράλληλα, αποτελεί μία καλή είδηση για την οικονομία της Σερβίας συμβάλλοντας μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη του τουρισμού και των εμπορικών δρομολογίων».

Συνέχισε λέγοντας πως γίνονται ήδη εργασίες για την υλοποίηση αλλαγών βελτιστοποίησης του τρόπου λειτουργίας της αεροπορικής. «Θα πραγματοποιηθούν αλλαγές ώστε να επικεντρωθούμε σε πελατοκεντρική προσέγγιση. Αυτό σημαίνει καλύτερα αεροσκάφη και ομάδα που εστιάζει στον επιβάτη αλλά και ένα δίκτυο που εξυπηρετεί τον τελικό προορισμό των επιβατών με εύκολες και άνετες διασυνδέσεις. Παρόλο που έχουμε δεσμευθεί στη διατήρηση και συντήρηση της εθνικής σέρβικης κληρονομιάς χρειάζεται επανεξέταση όλων των μερών της στρατηγικής και της δράσης μας για τη δημιουργία ενός κρατικού αερομεταφορέα που είναι ασφαλής, αποτελεσματικός, αξιόπιστος και παραδίδει αυτό που θέλουν οι επιβάτες» συμπλήρωσε.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος από τις δυνατότητες και τις προκλήσεις της συνεργασίας με την Etihad Airways και ανυπομονώ για τη δημιουργία ενός εύφορου μέλλοντος για την Air Serbia».

Ο κ. Kondić αναφέρθηκε στις θετικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την ανάπτυξη των εμπορευματικών λειτουργιών στο Βελιγράδι: «Με ένα καλύτερο δίκτυο δρομολογίων και καλύτερες συνδέσεις με τους διεθνείς μας συνεργάτες, το Βελιγράδι μπορεί να γίνει ένας κόμβος για εμπορεύματα που μεταφέρονται εναερίως».

Επιπλέον των στελεχών της Κυβέρνησης και άλλων εθνικών και διεθνών επισήμων, στην εκδήλωση της παρουσίασης παρευρέθησαν μέτοχοι της Air Serbia και συνεργάτες της Etihad Airways.

Η Etihad Airways, ο κρατικός αερομεταφορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θα διαθέσει δάνειο ύψους $40 εκατ. που θα μετατραπεί τον Ιανουάριο 2014 σε ποσοστό 49% μετοχικού κεφαλαίου, κατόπιν ρυθμιστικών εγκρίσεων.  Αυτό θα εξισορροπηθεί από αντίστοιχη επένδυση από την Κυβέρνηση της Σερβίας.

Η Etihad Airways και η Κυβέρνηση της Σερβίας θα παρέχουν δάνειο μετόχων ύψους $60 εκατ. για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης και την υποστήριξη της ανάπτυξης του δικτύου για την Air Serbia.

Ο κ. James Hogan, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Etihad Airways δήλωσε: «Αναζητούμε συνεργάτες που έχουν το ίδιο όραμα με εμάς για την καλύτερη εξυπηρέτηση, που συνεργάζονται σε ένα εμπορικό πλαίσιο με αποτέλεσμα το εμπόριο και τον τουρισμό στις εγχώριες οικονομίες».

«Η ομάδα στην Air Serbia αποτελείται από ενθουσιώδεις και αφοσιωμένους επαγγελματίες. Με τη σωστή κατεύθυνση, τη συνεργασία με την Etihad και με πολλούς από τους ισχυρούς μας συνεργάτες, πιστεύουμε πως η Air Serbia θα γίνει μία σημαντική δύναμη στην περιοχή».