Τους πρώτους εννέα μήνες του 2013, το λειτουργικό αποτέλεσμα αυξάνεται στα 860 εκατ. ευρώ, (προηγούμενο έτος: 907 εκατ. ευρώ), προ δαπανών αναδιάρθρωσης και μη επαναλαμβανόμενων αποτελεσμάτων.

omilos_lufthansaΠροσαρμόζοντας τις δαπάνες αναδιάρθρωσης και τα μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα, τους πρώτους εννέα μήνες του 2013 ο Όμιλος Lufthansa σημείωσε αύξηση κερδών σε ποσοστό περίπου 47%, μεταφραζόμενο σε 278 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας τα 859 εκατ. ευρώ. Τα οικονομικά αποτελέσματα των πρώτων εννέα μηνών του έτους, παρουσιάζουν λειτουργικά κέρδη ύψους 661 εκατ. ευρώ, έναντι 907 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Παρά τη μείωση επιβατών και εμπορευματικών πτήσεων, ο Όμιλος κατόρθωσε να διατηρήσει σταθερά έσοδα ύψους 22,8 δισ. ευρώ.

Τα μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα επηρέασαν και τα καθαρά κέρδη της περιόδου, που μειώθηκαν κατά 450 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τα 247 εκατ. ευρώ. “Βελτιώσαμε σημαντικά τα κέρδη μας στον τομέα Επιβατικών Αερομεταφορών. Για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, έχουμε θετικό ισολογισμό όσον αφορά την ευρώπαϊκή κίνηση της Lufthansa, χάρη στην πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη Germanwings. Παράλληλα, η Austrian Airlines σημείωσε κερδοφορία. Η πρόοδος αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι, στρατηγικά, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Παράλληλα, μας παρακινεί να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τα δυνατά μας σημεία”, δήλωσε ο κ. Christoph Franz, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Lufthansa AG, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεάμηνου.

Σαφής είναι η επίδραση του προγράμματος Score, που εγκαινιάστηκε το Φεβρουάριο του 2012. Στον τομέα της επιβατικής κίνησης, ο Όμιλος αύξησε το συντελεστή πληρότητας, διαχειριζόμενος τη χωρητικότητα των αεροσκαφών ανάλογα με την εποχιακή ζήτηση. Εκτός των δύο κύριων κόμβων στη Φρανκφούρτη και το Μόναχο, τα ευρώπαϊκά δρομολόγια προς και από τη Γερμανία μεταβιβάστηκαν στη Germanwings, γεγονός που ήδη απέδωσε θετικά στα οικονομικά αποτελέσματα των πρώτων εννέα μηνών. Προσαρμοσμένες στα μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα και τις μειωμένες δαπάνες καυσίμων ως αποτέλεσμα του μικρότερου όγκου, οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 0.9% σε όλους τους επιχειρησιακούς τοµείς του Ομίλου, ενώ παράλληλα τα έσοδα παρέμειναν σταθερά. Αυτό μεταφράζεται σε 171 εκατ. ευρώ. Οι αεροπορικές εταιρίες του Ομίλου μείωσαν τις δαπάνες ανά μονάδα, για παράδειγμα, τον δείκτη CASK (τις δαπάνες ανά “διαθέσιμα seat-kilometres”) σε ποσοστό 1,2 % για την περίοδο Ιανουάριος- Σεπτέμβριος 2013. Μετά τον συνυπολογισμό της μείωσης των δαπανών καυσίμων, οι δαπάνες μονάδας μειώθηκαν κατά 1.8%.

Για το διάστημα των πρώτων εννέα μηνών του 2013, η Lufthansa German Airlines, που περιλαμβάνει και τη Germanwings, συνέβαλε στα κέρδη του επιχειρησιακού τομέα, με θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα 300 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 189 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η Swiss κατέγραψε λειτουργικά κέρδη ύψους 182 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Η Austrian Airlines πέτυχε κέρδη ύψους 19 εκατ. ευρώ για τα τρία πρώτα τρίμηνα και αύξησε το αποτέλεσμα κατά 11 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα ύψους 210 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους, περιελάμβανε θετικά μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα από τη μεταφορά του πτητικού έργου της Austrian Airlines στην Tyrolean Airways.

Οι εταιρίες Παροχής Υπηρεσιών αύξησαν τα κέρδη τους κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων του προγράμματος Score είναι ορατά και στα βασικά οικονομικά μεγέθη των υπόλοιπων επιχειρησιακών τομέων του Ομίλου. Όλοι σημείωσαν κερδοφορία κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.

Συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, η Lufthansa Technik κατόρθωσε να αυξήσει το λειτουργικό της κέρδος κατά 101 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας τα 332 εκατ. ευρώ. Επίσης, σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 3,6%, κυρίως ως αποτέλεσμα εργασιών για λογαριασμό τρίτων, εκτός του Ομίλου Lufthansa. Αμετάβλητες παρέμειναν και οι λειτουργικές δαπάνες της Lufthansa Technik. Ομοίως, ο τομέας IT Services σημείωσε αύξηση λειτουργικών κερδών ύψους 4 εκατ. ευρώ, έναντι 17 εκατ. ευρώ το 2012, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των εσόδων. Η LSG SkyChefs, κορυφαία εταιρία τροφοδοσίας παγκοσμίως, ανακοίνωσε κέρδη ύψους 63 εκατ. ευρώ για το πρώτο εννεάμηνο του έτους. Η μείωση κατά 12 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στη μεταβίβαση των Βρετανικών θυγατρικών σε κοινοπραξία η οποία δεν αποτελεί πλέον μέρος των εταιριών του Ομίλου. Στον τομέα Logistics, τα λειτουργικά κέρδη των τριών πρώτων τριμήνων ανήλθαν σε 43 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 24 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας της σταθερά μειωμένης ζήτησης που παρουσίασε ο τομέας αερομεταφορών φορτίου ανά την υφήλιο. Παρά ταύτα, η Lufthansa Cargo κατόρθωσε να παραμείνει κερδοφόρα, αντίθετα από σχεδόν όλες τις αεροπορικές εταιρίες μεταφοράς φορτίου ανά την υφήλιο. Αυτό οφείλεται και στη σταθερή εστίαση της εταιρίας στον επικερδή τομέα εξειδικευμένων μεταφορών υψηλής ποιότητας.

Ο Όμιλος Lufthansa αναμένει προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 900 εκατ. – 1 δισ. ευρώ για το 2013

Για το επιχειρησιακό έτος 2013, ο Όμιλος Lufthansa προβλέπει αυξημένα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 600 -700 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με την περσινή χρονιά (524 εκατ. ευρώ). Προσαρμοσμένα στις δαπάνες αναδιάρθρωσης και σχεδιασμού που υπολογίζονται σε 300 εκατ. ευρώ, τα κέρδη υπολογίζεται να κυμανθούν μεταξύ 900 εκατ. – 1 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Οι μεταβολές στη συναλλαγματική ισοτιμία κατά τη διάρκεια του έτους οδήγησαν σε μείωση των εσόδων σε ευρώ, εδικά στον τομέα των επιβατικών αερομεταφορών. Η κυρία Simone Menne, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου και Οικονομική Διευθύντρια της Deutsche Lufthansa AG, δήλωσε σχετικά: «Μειώσαμε τις δαπάνες μας σε βιώσιμη βάση, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα των υπηρεσιών μας προς τους πελάτες. Οι μεταβολές στη συναλλαγματική ισοτιμία που οδήγησαν σε μείωση των εσόδων μας, καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να είμαστε αποδοτικοί από πλευράς κόστους. Δεν θα επαναπαυτούμε σε όλα όσα έχουμε πετύχει, αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά ώστε να γίνουμε ακόμη ισχυρότεροι εμπορικά και καλύτεροι σε ό,τι κάνουμε».

Lufthansa Group

 

Ιανουάριος – Σεπτέμβιος

Μεταβολή

 

 

2013

2012**

 

Συνολικά έσοδα

€εκατ.

22,768

22,821

-53

εκ των οποίων έσοδα από πτητικό έργο

€εκατ.

18,663

18,786

-123

Αποτέλεσμα λειτουργικών δράσεων

€εκατ.

582

915

-333

Λειτουργικό Αποτέλεσμα

€εκατ.

661

907

-246

Δαπάνες αναδιάρθρωσης και σχεδιασμού

€εκατ.

+198

Θετικά μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα

€εκατ.

-325

Προσαρμοσμένο λειτουργικό αποτέλεσμα***

€εκατ.

859

582

277

Προσαρμοσμένο λειτουργικό περιθώριο*

%

3.2

4.3

-1.1 pp

Καθαρά κέρδη/ απώλειες περιόδου

€εκατ.

247

697

-450

Κεφαλαιουχικές δαπάνες

€εκατ.

1,896

1,878

34

Ταμειακή ροή από λειτουργικές δράσεις

€εκατ.

3,001

2,428

573

Προσωπικό – στις 30.9.

117,538

118,088

-550

Κέρδη ανά μετοχή

0.54

1.52

-0.98

 

 

 

 

 

 

 

 

*) Λειτουργικό αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένων διορθώσεων λογιστικής εγγραφής, διαιρεθέν ανά πρόσοδο

**) Τα οικονομικά στοιχεία του προηγούμενου έτους προσαρμόστηκαν σύμφωνα με τις τροποποιήσεις των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΙΑS 19 – Παροχές σε Εργαζόμενους)

***) Λειτουργικό αποτέλεσμα προσαρμοσμένο για δαπάνες αναδιάρθρωσης και σχεδιασμού (198 εκατ. ευρώ) και για θετικά, μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους (325 εκατ. ευρώ).

Οι πρώτοι εννέα μήνες του 2013 σε αριθμούς

Τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, τα έσοδα παρέμειναν σταθερά, στα 22,8 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 0,2% συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Συνολικά, την συγκεκριμένη περίοδο, τα λειτουργικά έσοδα του Ομίλου σημείωσαν μικρή μείωση, σε ποσοστό 0,3%, φθάνοντας τα 24,3 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από το πτητικό έργο μειώθηκαν κατά 0,7%, στα 18,7 δισ. ευρώ. Τα τρία πρώτα τρίμηνα, οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,1%, στα 23,7 δις ευρώ. Οι δαπάνες καυσίμων μειώθηκαν κατά 161 εκατ. ευρώ, σε 4,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 2,9%, κυρίως εξαιτίας του μειωμένου όγκου. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται -99 εκατ. ευρώ για αντιστάθμιση κινδύνου από διακυμάνσεις σε τιμές καυσίμων (fuel hedging). Τα τέλη και οι χρεώσεις μειώθηκαν κατά 0,2% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, κυρίως εξαιτίας του μειωμένου αριθμού πτήσεων.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013, ο Όμιλος Lufthansa κατέγραψε λειτουργικό αποτέλεσμα ύψους 661 εκατ. ευρώ. Για να διευκολυνθεί η σύγκριση, το αρχικό δηλωθέν λειτουργικό αποτέλεσμα για την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν προσαρμοσμένο κατά 279 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της υιοθέτησης των τροποποιήσεων των διεθνών λογιστικών προτύπων (ΙΑS 19). Μετά από αυτή την προσαρμογή, το αποτέλεσμα για τους πρώτους εννέα μήνες του 2012 ανήλθε στα 907 εκατ. ευρώ.

Το καθαρό αποτέλεσμα για την περίοδο μειώθηκε κατά 450 εκατ. ευρώ, στα 247 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν στα 0,54 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών του 2013, ο Όμιλος Lufthansa δαπάνησε 1,9 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, ποσό που κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Από το ποσό αυτό, 1,7 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση του στόλου. Η λειτουργική ταμειακή ροή ανήλθε σε 3 δισ. ευρώ και η ελεύθερη ταμειακή ροή (η ταμειακή ροή από λειτουργικές δράσεις μείον των καθαρών κεφαλαιουχικών δαπανών) σε 1,6 δισ. ευρώ. Συνεπώς, η ταμειακή ροή παρουσίασε απότομη άνοδο από έτος σε έτος. Για τους πρώτους εννέα μήνες, ο Όμιλος είχε καθαρές οφειλές ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Ύστερα από την υιοθέτηση των νέων Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΙΑS 19 ), o δείκτης “δανειακής επιβάρυνσης” (συνολικά ξένα κεφάλαια/ συνολικά ίδια κεφάλαια) είναι πλέον 19,1%.