Airport-securityΟι υπηρεσίες ασφάλειας στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης, θα περάσουν στα χέρια ιδιωτών μέσω ξεχωριστών διαγωνισμών από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Ο πρώτος διαγωνισμός  αφορά τα πέντε μεγαλύτερα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Κέρκυρας, Χανίων και Κω , στα οποία οι συμβάσεις από ιδιώτες λήγουν. Επίσης, ξεχωριστός διαγωνισμός θα διεξαχθεί για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Επίσης, στην ΥΠΑ μεταφέρεται βάσει υπουργικής απόφασης και η ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας σε 16 μικρότερους αερολιμένες, μια κίνηση που πραγματοποιείται μεταξύ άλλων για να αποδεσμεύσει αστυνομικές δυνάμεις από τους ελέγχους ασφάλειας των αερολιμένων. Ο διαγωνισμός που θα προκηρύξει η ΥΠΑ θα αφορά τα αεροδρόμια: Ακτίου, Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Ζακύνθου, Καβάλας, Καλαμάτας, Καρπάθου, Κεφαλληνίας, Λήμνου, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Ν. Αγχιάλου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου και Χίου.

Οι ιδιώτες που θα επιλεγούν μέσω των διαγωνισμών θα αναλάβουν:

  • Τη διεξαγωγή του ελέγχου πρόσβασης και ασφάλειας προσώπων/χειραποσκευών/μεταφερομένων αντικειμένων και οχημάτων.
  • Τη διεξαγωγή του ελέγχου ασφάλειας των αποσκευών (hold baggage), φορτίου ταχυδρομείου, προμηθειών πτήσεων και προμηθειών αερολιμένα που διακινούνται στον αερολιμένα.
  • Τη φύλαξη των εγκαταστάσεων των αερολιμένων με στατικές φυλάξεις ή με τη διεξαγωγή περιπολιών (πεζών και εποχούμενων) στους ελεγχόμενους και μη χώρους των αερολιμένων.

Να επισημάνουμε εδώ, πως η διαδικασία για την αποκρατικοποίηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων έχει περάσει στην τελική της φάση και στη λίστα των υποψήφιων διεκδικητών των ελληνικών αεροδρομίων περιλαμβάνονται τα εξής σχήματα: Aeroports De La Cote d’Azur (Γαλλία), Zurich Airport (Ελβετία) – J&P Avax (Ελλάδα), Athens International Airport (Ελλάδα), Fraport (Γερμανία) – όμιλος Κοπελούζου, Vinci (Γαλλία) – Ελλάκτωρ, Corporation America – METKA και Advent (ΗΠΑ).