Η διακήρυξη του διαγωνισμού, για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, εστάλη στην Ε.Ε. προς δημοσίευση, ενώ σε λίγες ημέρες θα διατεθούν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, η διακήρυξη για τη διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού στάλθηκε την Πέμπτη 15/5 στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς δημοσίευση. Τα τεύχη δημοπράτησης θα διατίθενται σε ένα δεκαήμερο, αλλά κατόπιν έγγραφης αίτησης στο υπουργείο, ενώ καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών θα είναι η 11η Νοεμβρίου.
Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του νέου διεθνούς αερολιμένα, το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Θα περιλαμβάνει ένα διάδρομο μήκους 3.200 μέτρων, έναν τροχόδρομο παράλληλο με το διάδρομο, με πρόβλεψη για μελλοντική κατασκευή και δεύτερου τροχοδρόμου, τρεις κατ’ ελάχιστο συνδετήριους τροχοδρόμους υψηλής ταχύτητας και δύο κατ’ ελάχιστον συνδετήριους τροχοδρόμους μεταξύ του αεροδρομίου και του στρατιωτικού αεροδρομίου.
Επιπλέον, ο νέος αερολιμένας θα περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε σταθερές θέσεις, οι οποίες δέχονται έως και δέκα αεροσκάφη για ταυτόχρονη εξυπηρέτηση και 25 κατ’ ελάχιστον επιπλέον θέσεις στάθμευσης στην πίστα. Ο ανάδοχος θα κατασκευάσει βιολογικό καθαρισμό για το αεροδρόμιο και τα γύρω χωριά, καθώς και τους συνδετήριους οδικούς άξονες, μήκους 24 χλμ. Τέλος, θα μπορεί να δημιουργήσει και να εκμεταλλευτεί εμπορική ζώνη 400 στρ. στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, η διάρκεια της παραχώρησης θα είναι 35 χρόνια (στα οποία περιλαμβάνεται και η περίοδος κατασκευής), η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου θα φθάνει μέχρι τα 220 εκατ. ευρώ (αποτελεί διαγωνιστικό μέγεθος). Μαζί με το κόστος των απαλλοτριώσεων, τις δαπάνες εξυπηρέτησης δανείων και τις λοιπές δαπάνες, το συνολικό κόστος του έργου θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ.
Το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία κατασκευής και λειτουργίας του αεροδρομίου θα αποτελέσει διαγωνιστικό μέγεθος με ελάχιστο και μέγιστο όριο, ώστε να εξασφαλίζεται η καταστατική πλειοψηφία στην εταιρεία, σε κάθε περίπτωση.