Με το στόμα ανοιχτό παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις για την αεροπορική τραγωδία με την συντριβή του Boeing της Malaysia Airlines στην Ουκρανία.

malaysiacrashΤο αεροσκάφος εκτελούσε δρομολόγιο από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προς το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στην Μαλαισία. Από την συντριβή δεν υπάρχουν επιζώντες, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για πτώματα και συντρίμμια διάσπαρτα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων.

Το Boeing εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε σε ύψος 10.000 μέτρων και συνετρίβη κοντά στην πόλη Σαχτιόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία, σε μια περιοχή την οποία ελέγχουν οι αυτονομιστές. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε πως φιλορώσοι αυτονομιστές υποσχέθηκαν να εξασφαλίσουν στους εργάτες των σωστικών συνεργείων και τους ερευνητές ασφαλή πρόσβαση στο σημείο της συντριβής.

«Ακούστηκε μια τρομερή έκρηξη. Φοβήθηκα γιατί ακούστηκε τόσο κοντά στο σημείο που βρισκόμουν εγώ. Κοίταξα προς τον ουρανό και είδα μαύρα κομμάτια να πέφτουν σαν βροχή προς κάθε κατεύθυνση», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. «Μετά είδα το αεροπλάνο να προσκρούει στο έδαφος και να κόβεται στη μέση. Πυκνός καπνός αναδύθηκε από το σημείο εκείνο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Malaysia Airlines στο αεροσκάφος επέβαιναν 154 Ολλανδοί, 43 Μαλαισιανοί (οι 15 από τους οποίους ήταν μέλη του πληρώματος), 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 9 Βρετανοί, 4 Γερμανοί, 5 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι και ένας Καναδός. Οι εθνικότητες των άλλων επιβατών εξακολουθούν να ερευνώνται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Boeing δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, στοιχείο που συνηγορεί υπέρ της θεωρίας της κατάρριψής του από πύραυλο.