purgos elegxou-aeroplanoΟι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ανέστειλαν την στάση εργασίας που είχαν εξαγγείλει για την Πέμπτη 31 Ιουλίου, από τις 08.00 έως τις 12.00 το πρωί, αναφέροντας στην ανακοίνωσή τους τα παρακάτω:

“Το ΔΣ της ΕΕΕΚΕ συναισθανόμενο την ευθύνη και το ειδικό βάρος της συνεισφοράς του κλάδου στον τουρισμό και την εθνική οικονομία ανακοινώνει τα κάτωθι: Η Διοίκηση της ΥΠΑ προώθησε τα αιτήματα υπ’ αριθμόν 1,3 και 4 προς τον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ όπως αυτά περιγράφηκαν στην εξώδικη προαναγγελία απεργιακής κινητοποίησης. Το Δ.Σ. της ΕΕΕΚΕ εξέφρασε και επαναλαμβάνει την πλήρη αντίθεση του για την αντιδραστική και αντιμεταρρυθμιστική τοποθέτηση της Διοίκησης απέναντι στο αίτημα υπ αριθμόν 2 όπως αυτή εκφράστηκε κατά την διαδικασία του δημοσίου διαλόγου της 28ης Ιουλίου 2014.

Ειδικότερα:

1. Αναφορικά με το υπ’ αριθμόν 1 αίτημα περί αξιολόγησης των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας η διοίκηση της ΥΠΑ προώθησε στον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 805/2011 έχει ήδη αξιολογήσει και αξιολογεί συνεχώς τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα απαραίτητη προϋπόθεση κατοχής Κοινοτικής Άδειας ΕΕΚ είναι η κατ’ ελάχιστον βαθμολόγηση με 7.5/10. Δεχόμαστε την ισχύ του ως άνω εγγράφου και καλούμε τους Διευθυντές να βαθμολογήσουν με βάση την παραπάνω προϋπόθεση.

2. Αναφορικά με το υπ΄ αριθμόν αίτημα 2 περί σύστασης Ανεξάρτητου Παρόχου Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας με Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια τονίζουμε ότι ο Δ/της της ΥΠΑ Κος Δ. Κούκης δεν αποδέχεται το αίτημα κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και αντ’ αυτού επικαλείται την λειτουργική δέσμευση του Ν3913 / 2011 ο οποίος στην πράξη είναι ανενεργός λόγω έλλειψης εξουσιοδοτήσεων στον αρμόδιο Υποδιοικητή. Το θέμα του Παρόχου με Διοικητική και Οικονομική αυτοτέλεια είναι κυρίαρχο για να μπορέσει η Εναέρια Κυκλοφορία να επιτελέσει την αποστολή της. Η αναγκαιότητα σύστασης Παρόχου Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας με Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια πηγάζει από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και αποτελεί προαπαιτούμενο του Μνημονίου στα πλαίσια της μεταρρύθμισης. Θεωρούμε αδιανόητο οι συνδικαλιστές να παίζουν το ρόλο του κράτους και του μεταρρυθμιστή, η δε Πολιτεία να παίζει τον αντιδραστικό ρόλο του αντιμεταρρυθμιστή. Ως εκ’ τούτου καλούμε τα συναρμόδια υπουργεία να προβούν σε τάχιστη έναρξη διαλόγου με στόχο την σύσταση Βιώσιμου και Ανεξάρτητου Παρόχου Αεροναυτιλίας.

3. Αναφορικά με το υπ αριθμόν 3 αίτημα περί προσλήψεων η Διοίκηση καθώς και το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ αποδέχεται την αναγκαιότητα των προσλήψεων. Παρόλα αυτά
δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα. Επιπροσθέτως υπάρχει ανοιχτό εύρημα του ICAO περί μη ύπαρξης μονίμου μηχανισμού προσλήψεων. Τονίζουμε το επείγον του θέματος και στιγματίζομε την αδράνεια του κρατικού μηχανισμού.

4. Αναφορικά με το αίτημα υπ αριθμόν 4 περί προμήθειας νέου συστήματος ραντάρ επισημαίνουμε την αναληφθείσα δράση από τον υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ και επισημαίνουμε την αγωνία μας για την ταχεία υλοποίηση καθότι το υφιστάμενο σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση.

Η ΕΕΕΚΕ δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα με κάθε νόμιμο μέσον για την επίτευξη των ως άνω θεμάτων. Αναστέλλει την εξαγγελθείσα κινητοποίηση της 31ης Ιουλίου 2014 ως ένδειξη καλής θέλησης εν αναμονή ταχείας ανάληψης δράσεων από την πολιτεία.”