ΕΑΒH Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. (ΕΑΒ) απέσπασε μία ακόμα σημαντική διάκριση για την επιτυχή συμμετοχή της στο Πρόγραμμα διακρατικής επιστημονικής και βιομηχανικής συνεργασίας nEUROn.

Το Διεθνές Συμβούλιο Αεροναυπηγικών Επιστημών (ICAS) τίμησε το Πρόγραμμα nEUROn και τους συμμετέχοντες σε αυτό με το διεθνές βραβείο ICAS – von Karman για τη Διεθνή Συνεργασία στην Αεροναυπηγική (von Karman Award for International Co-operation in Aeronautics).

Σε ειδική τελετή που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 29ου Διεθνούς Συνεδρίου του Συμβουλίου στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, τιμήθηκε η ομάδα των αρχιμηχανικών του Προγράμματος, ανάμεσα στους οποίους και ο κ. Μιχαήλ Μαρέτσης, τεχνικός υπεύθυνος του Προγράμματος για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε.

Στο πλαίσιο της ισότιμης συμμετοχής της ΕΑΒ στην κοινοπραξία για τη δημιουργία του πρώτου Ευρωπαϊκού Μη Επανδρωμένου Μαχητικού Αεροσκάφους τεχνολογίας stealth, η εταιρεία ανέλαβε τη σχεδίαση, δοκιμή και κατασκευή:

– του Συστήματος Εξαγωγής Καυσαερίων (Exhaust Assembly) που αποτελεί κρίσιμο σημείο εντοπισμού του ίχνους του αεροσκάφους (stealth)

– του οπισθίου μέρους της ατράκτου (Aft Fuselage) καθώς και

– του πίνακα ελέγχου των ηλεκτρονικών συστημάτων του αεροσκάφους πριν από την πτήση (VMS Avionics Test Rig).

O Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτριος Παπακώστας δήλωσε: «Υψηλής τεχνολογικής αξίας τμήματα του αεροσκάφους nEUROn σχεδιάστηκαν, αναπτύχθηκαν, δοκιμάστηκαν και κατασκευάστηκαν από Έλληνες μηχανικούς της ΕΑΒ στο πλαίσιο μίας εξαιρετικά απαιτητικής διεθνούς συνεργασίας. Η διάκριση αυτή αποτελεί επιβεβαίωση της τεχνογνωσίας που διαθέτει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, της εμπειρίας και εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού της και, εν τέλει, της δυνατότητας που έχουμε να αναλαμβάνουμε διεθνώς πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής».