Η CIA συμβουλεύει τους πράκτορές της περί του πώς να συμπεριφέρονται στα αεροδρόμια και το WikiLeaks αποκαλύπτει τις οδηγίες αυτές.

airportΠρόκειται για εμπιστευτικά έγγραφα της CIA με διαβάθμιση “Secret/NOFORN”, δηλαδή δεν πρέπει να μοιραστούν ούτε με συμμαχικές υπηρεσίες ασφαλείας, τα οποία λίγο πολύ περιγράφουν τις τακτικές που πρέπει να ακολουθήσει ένας μυστικός πράκτορας για να μην αποκαλυφθεί κατά τον έλεγχο σε αεροδρόμιο.

Το πρώτο από αυτά ονομάζεται Surviving Secondary και περιλαμβάνει διάφορες τακτικές (οι περισσότερες κοινής λογικής) για να μην μετατραπεί ένας τυπικός έλεγχος σε εξονυχιστική έρευνα των αποσκευών. Εκεί αναφέρονται οι εξής συμβουλές:
– Να μην δείχνεις σημάδια νευρικότητας, όπως γρήγορη αναπνοή, τρεμάμενα χέρια, κρύος ιδρώτας, κόκκινο πρόσωπο και αποφυγή του βλέμματος του ελεγκτή
– Έλλειψη γνώσης για το προηγούμενο ταξίδι ή τα στοιχεία του διαβατηρίου
– Έλλειψη γνώσης της γλώσσας της χώρας από όπου έχει εκδοθεί το διαβατήριο
– Ασυνήθιστες αγορές
– Ξαφνική αλλαγή εισιτηρίου

Στη συνέχεια αναφέρονται συγκεκριμένες λεπτομέρειες για αεροδρόμια σε διάφορες χώρες. Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία συνηθίζουν να παρακολουθούν προσεκτικά Δυτικούς επιβάτες υπό την υποψία ότι διακινούν ναρκωτικά, στο Ιράκ στέλνουν άμεσα για εκτενέστερο έλεγχο οποιονδήποτε Κούρδο μιλά με τουρκική προφορά, στο Μαυρίκιο εξετάζουν τις αντιδράσεις στο πρόσωπο του επιβάτη όταν παραλαμβάνει την βαλίτσα του και στην Ουγγαρία παρατηρούν τους επιβάτες για σημάδια νευρικότητας.