100714202615_5052Πτώση παρουσίασαν οι αεροπορικές αφίξεις ξένων επισκεπτών σε κατ’ εξοχήν τουριστικούς προορισμούς της χώρας για τον Απρίλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, πτώση εμφάνισαν οι κρατήσεις την Κω (-26,9%), στο Ηράκλειο (-7,4%), στην Κέρκυρα (-4,3%) στη Ζάκυνθο (-4,1%), στην Κεφαλονιά (-22,1%), στη Μύκονο (-31,1%), στα Χανιά (-2,2%) και στη Μυτιλήνη (-7,2%), Θετικά κινήθηκαν οι αφίξεις σε λιγότερα περιφερειακά αεροδρόμια όπως στη Ρόδο (5,8%), στη Σαντορίνη (93,3%) και στην Καλαμάτα (17,7%).
Ο αριθμός των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στην Αθήνα για τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 21% συγκρατώντας σε θετικό πεδίο το σύνολο των αφίξεων για τη χώρα. Για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου ο αριθμός των διεθνών αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας αυξήθηκε κατά 17,5% ξεπερνώντας το 1,5 εκατ., γεγονός που οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 27% των αφίξεων στην Αθήνα.
Στις επιπτώσεις που θα έχει ο τουρισμός από μια πιθανή αύξηση του ΦΠΑ αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. «Αν ικανοποιηθεί η απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ της τάξης του 120%, αυτό θα σημαίνει ότι ο τουρισμός θα βγει εκτός ανταγωνισμού και θα υποστεί τεράστια και ανήκεστο βλάβη», επεσήμανε ο κ. Ανδρεάδης.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «η μεγαλύτερη βλάβη δεν θα γίνει στις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως φαντάζονται κάποιοι, αλλά θα τσακίσει τις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους που είναι έρμαιο των tour operators και τις μικρές που ζουν από τη δευτερογενή τουριστική αλυσίδα του τουρισμού». Αυτές, πρόσθεσε, είναι αδύνατον να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά. Σε ό,τι αφορά τη συμβολή του τομέα για την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, δεσμεύτηκε ότι οι επιχειρηματίες του τουρισμού θα εντοπίσουν και θα καταγγείλουν κάθε παράνομο κατάλυμα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Gfk, με ενημέρωση έως και τον Απρίλιο, οι κρατήσεις πλέον στη Γερμανία προς τη χώρα μας παρουσιάζουν πτώση κατά 1,2% ενώ από τον Νοέμβριο έως τα μέσα Ιανουαρίου παρουσίαζαν έντονα ανοδική τροχιά.