monoxromos8Πόλεις με περιβαλλοντικές πρωτοτυπίες έχετε ακούσει, πόλεις με πολύ χώρο πρασίνου έχετε ακούσει, πόλεις με ουρανοξύστες -ίσως- έχετε δει, αλλά πόλεις με σπίτια βαμμένα στο ίδιο χρώμα, λίγο δύσκολο να ξέρετε και –πολύ περισσότερο- να έχετε δει.
 
Είτε από … τύχη, είτε από επιλογή, οι κάτοικοι των παρακάτω πόλεων αποφάσισαν να ζουν σε μια χρωματιστή πόλη με σπίτια του ίδιου χρώματος. Το θέαμα είναι σίγουρα εντυπωσιακό!
 
Πάμε λοιπόν να δούμε τις 8 πιο… μονόχρωμες πόλεις στον πλανήτη:
 
1. Júzcar, Ισπανία
120351-1200x630
 
Το Júzcar έχει μόλις 220 κατοίκους και βρίσκεται στην επαρχία της Μάλαγα, στη νότια Ισπανία. Την άνοιξη του 2011, όλα τα κτίρια στην πόλη βάφτηκαν μπλε για να γιορτάσουν την πρεμιέρα της ταινίας “Στρουμφάκια”. Αν και αρχικά είχε αποφασιστεί να είναι προσωρινή αυτή η μονοχρωμία, οι κάτοικοι ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία να μείνουν μπλε τα κτίρια, αυξάνοντας κατά πολύ από τότε την τουριστική επισκεψιμότητα της πόλης.
 
2. Izamal, Μεξικό
monoxromos2
Το Izamal είναι μια πόλη στη μεξικανική πολιτεία Γιουκατάν, 72 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Merida, γνωστή με την κοινή ονομασία “κίτρινη πόλη”. Και πώς αλλιώς, άλλωστε, αφού το πρώτο πράγμα που παρατηρεί ο επισκέπτης είναι το “μουσταρδί” χρώμα σε όλα τα κτίρια. Ο λόγος; Το μοναστήρι που αποτελεί σήμα-κατατεθέν στο Izamal είναι κατακίτρινο και έτσι οι 15.000 και πλέον κάτοικοι αποφάσισαν να χρωματίσουν σπίτια, καταστήματα, εκκλησίες αλλά και δρόμους και πλατείες στο ίδιο χρώμα.
 
3. Jaipur, Ινδία
monoxromos3
Το παρατσούκλι “ροζ πόλη” είναι χαρακτηριστικό για την πόλη Jaipur, καθώς όλα τα κτίρια διαθέτουν μια εντυπωσιακή αρχιτεκτονική δομή από ροζ ψαμμίτη – από τις μεγάλες κτιριακές δομές μέχρι τις μικρές αγορές της πόλης. Το Jaipur ιδρύθηκε το 1727 μ.Χ. από τον Sawai Jai Singh II και το 1863 “ντύθηκε στα ροζ” προκειμένου να υποδεχθεί τον Πρίγκιπα Αλβέρτος, σύζυγος της βασίλισσας Βικτωρίας. Από τότε το χρώμα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και βασικό χαρακτηριστικό της.
 
4. Jodhpur, Ινδία
monoxromos4
Στη μέση της άγονης ερήμου Thar θα βρείτε την “μπλε πόλη”, που οφείλει την ονομασία της στο μπλε χρώμα των κτιρίων της. Αν και γενικά είναι άγνωστος ο λόγος της μονοχρωμίας, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οφείλεται στο σύστημα των καστών στην Ινδία, δηλαδή στο διαχωρισμό των κατοίκων ανάλογα με το επάγγελμά τους (τεχνίτες, πολεμιστές, ιερείς, εργάτες, επιχειρηματίες κ.λπ.).
 
5. Collonges-la-Rouge, Γαλλία
monoxromos5
Η πόλη Collonges-la-Rouge βρίσκεται 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Brive, στο Limousin. Πρόκειται για μια δημοφιλή γαλλική πόλη, όπου το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζει ο επισκέπτης είναι το κόκκινο χρώμα των σπιτιών. Περισσότερο ή λιγότερο, όλα τα κτίρια της πόλης έχουν κατασκευαστεί από τον τοπικό κόκκινο ψαμμίτη, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα, που κατατάσσει την πόλη στις υψηλές θέσεις στη λίστα με “Τα πιο Όμορφα Χωριά της Γαλλίας”.
 
6. Piódão, Πορτογαλία
monoxromos6
Το ιστορικό χωριό Piódão βρίσκεται στις πλαγιές της οροσειράς Serra do Acor, στην κεντρική Πορτογαλία. Τα σπίτια είναι χτισμένα από τοπικά υλικά: σχιστόλιθος στους τοίχους, στέγες με πέτρα και ξύλο σε πόρτες και παράθυρα. Λόγω, μάλιστα, της σκουρόχρωμης πέτρας, όλα σχεδόν τα σπίτια στο χωριό έχουν καφέ απόχρωση, ενώ το Piódão θεωρείται από το 1980 ως το πιο τυπικό χωριό της Πορτογαλίας.
 
7. Ubrique, Ισπανία
monoxromos7
Υπάρχει ένας καλός λόγος που τα πάντα στην περίφημη “λευκή πόλη” στην επαρχία Cádiz της Ανδαλουσίας, στη νότια Ισπανία, είναι κάτασπρα: Ο ήλιος καίει και το λευκό χρώμα αντανακλά τη θερμότητα, διατηρώντας δροσερό το εσωτερικό. Έτσι όλες σχεδόν οι προσόψεις των κτιρίων βάφονται σε λευκό χρώμα, για καλύτερη… μόνωση!
 
8. Chefchaoen, Μαρόκο
monoxromos8
Η πόλη Chefchaouen ή Chaouen βρίσκεται στο βορειοδυτικό Μαρόκο και είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Η αρχαία πόλη χρησίμευε ως καταφύγιο για τους Εβραίους κατά τη διάρκεια της ισπανικής επανάστασης στο Μεσαίωνα. Εβραίοι πρόσφυγες, που εγκατέλειψαν την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 1930, αναβίωσαν τις γειτονιές τους στο Chefchaoen, χρησιμοποιώντας το μπλε χρώμα.