EZY-A320Η easyJet στο πλαίσιο εορτασμού των 20ων γενεθλίων της, παρουσίασε για πρώτη φορά σε κόσμο τις καινοτόμες στολές πληρώματος & μηχανικών της που έχουν ενσωματωμένο τεχνολογικό εξοπλισμό με στόχο τη βελτίωση των διαδικασιών επικοινωνίας και ασφάλειας των επιβατών.

Αυτή είναι η τελευταία καινοτομία από την πρωτοποριακή αεροπορική εταιρεία, η οποία βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας, από το γεγονός ότι αποτελεί μία από τις πρώτες αεροπορικές εταιρείες που ξεκίνησαν τις κρατήσεις εισιτηρίων μέσω διαδικτύου το 1998, μέχρι τις επιθεωρήσεις των αεροσκαφών από αυτοματοποιημένα drones, που παρουσίασε η εταιρία στις αρχές της χρονιάς. Με αυτή την καινοτομία, δίνει μία συναρπαστική ματιά των εξελίξεων που αναμένονται να έρθουν στον τομέα των αεροπορικών στολών.

Τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά των στολών του πληρώματος της easyJet περιλαμβάνουν:

• LED στους ώμους και φωσφορίζοντα στριφώματα για την παροχή πρόσθετου φωτισμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

• LED στο πέτο των σακακιών που θα εμφανίζει / δίνει σημαντικές πληροφορίες, όπως αριθμούς πτήσεων & προορισμών

• Ενσωματωμένο μικρόφωνο για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ του πληρώματος, των πιλοτών και των επιβατών

• LED στις μανσέτες των σακακιών του προσωπικού εδάφους, για  μεγαλύτερη βοήθεια στην κίνηση των αεροσκαφών στο έδαφος

Τα χαρακτηριστικά των στολών των μηχανικών περιλαμβάνουν:

• LED στις κουκούλες των σακακιών για να «φωτίζουν» τους χώρους εργασίας, επιτρέποντας στο προσωπικό να έχουν και τα δύο χέρια ελεύθερα όταν πραγματοποιούν επιθεωρήσεις και συντηρήσεις αεροσκαφών

• Πολλαπλά στοιχεία με αντανάκλαση, για την ενίσχυση ορατότητας του προσωπικού στους αεροδιαδρόμους

• Ενσωματωμένες βίντεο κάμερες που δίνουν τη δυνατότητα διάγνωσης τεχνικών θεμάτων, εξ’ αποστάσεως διάγνωση, καθώς και άμεση επικοινωνία σε συνδυασμό με τον ηχητικό εξοπλισμό και το μικρόφωνο

Αισθητήρα ποιότητας του αέρα και βαρόμετρο που βοηθάει τους μηχανικούς στην παρακολούθηση του περιβάλλοντος εργασίας τους καθώς και στη δημιουργία ενημερωτικού χάρτη σχετικά με την ποιότητα του αέρα σε διαφορετικές πόλεις για την ενημέρωση των επιβατών.

Για αυτή την τελευταία καινοτομία, η αεροπορική εταιρεία συνεργάστηκε με την κορυφαία εταιρεία μόδας με ενσωματωμένη τεχνολογία CuteCircuit. Η εταιρεία αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στη «διαδραστική» μόδα και έχει παρουσιάσει πολλές πρωτοποριακές ιδέες χρησιμοποιώντας έξυπνα υφάσματα και μικρο-ηλεκτρονικά. Στις πρόσφατες συνεργασίες της εταιρίας συγκαταλέγονται οι U2, Katy Perry και η Nicole Scherzinger. Η CuteCircuit συνεργάστηκε στενά με το πλήρωμα της easyJet και τους μηχανικούς για να αναλύσουν τις καθημερινές τους εργασίες, ώστε να σχεδιαστούν στολές που ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες τους.

Η Tina Milton, υπεύθυνη των πληρωμάτων θαλάμου της easyJet δήλωσε:

“Πρωταρχικό μέλημα του πληρώματος είναι η ασφάλεια όλων των επιβατών. Είναι πραγματικά συναρπαστικό να εργαζόμαστε για αυτήν την πρωτοποριακή νέα τεχνολογία, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τις δυνατότητες των στολών μας, ώστε το πλήρωμα να είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καθώς και να βοηθήσει το πλήρωμα να προσφέρει ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση στους επιβάτες. Σχεδιάζουμε να δοκιμαστεί ο ενσωματωμένος τεχνολογικός εξοπλισμών των στολών μας τους προσεχείς μήνες, με στόχο να εντάξουμε τα πιο εύχρηστα και λειτουργικά χαρακτηριστικά από αυτά στην επόμενη έκδοση των στολών για τα πληρώματά μας. “

Ο Ian Davies, Engineering Director της easyJet, σχολίασε:

«Αυτά τα καταπληκτικά σχέδια με χαρακτηριστικά όπως η LED κουκούλα, το «video streaming», καθώς και οι δυνατότητες επικοινωνίας, προσφέρουν ιδιαίτερα πρακτικές λύσεις για τους μηχανικούς που εργάζονται στο χώρο στάθμευσης των αεροσκαφών, ενώ παράλληλα ενισχύεται και η ασφάλειά τους.»

Η πρωτοπορία είναι στο DNA της αεροπορικής εταιρείας από την έναρξης της λειτουργίας της, λανσάροντας το μοντέλο χαμηλού ναύλου στην Ευρώπη το 1995. Από το 2011, η easyJet έχει ασχοληθεί εντατικά με την πρωτοποριακή ανάπτυξη της τεχνολογίας AVOID, η οποία επιτρέπει να παραμένει ανοιχτός ο εναέριος χώρος κατά τη διάρκεια ηφαιστειακής διαταραχής, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η αναστάτωση των επιβατών. Τον Ιούνιο 2015, η easyJet ανακοίνωσε ότι είχε ολοκληρώσει μια μελέτη ελέγχου αεροσκαφών με αυτοματοποιημένα drones, με στόχο να θέσει σε λειτουργία αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του 2016.

H Francesca Rosella, Chief Creative Director και Συνιδρυτής της εταιρίας CuteCircuit, πρόσθεσε:

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την easyJet για να δημιουργήσουμε το μέλλον των αερομεταφορών. Οι στολές των πληρωμάτων αεροσκαφών και οι στολές των μηχανικών της easyJet αντιπροσωπεύουν την εξέλιξη στην ένδυση που ενσωματώνει τεχνολογία και αποτελούν την πρώτη εφαρμογή στον κλάδο των αερομεταφορών. Οι στολές συνδυάζουν το μοντέρνο στυλ με νέες λειτουργίες, αυξάνοντας την ασφάλεια και την επικοινωνία με τους επιβάτες, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια πραγματικά μοναδική εμπειρία κατά την πτήση. Σχεδιάσαμε λαμβάνοντας υπόψη μας τις ανάγκες του πληρώματος και ανυπομονούμε να αρχίσουν δοκιμές στον αέρα όσο και στο έδαφος.»