«Ένας φόρος αλληλεγγύης στα αεροπορικά ταξίδια ή τα καύσιμα θα μπορούσε να χρηματοδοτεί ιατρικές υπηρεσίες σε καταυλισμούς προσφύγων ή αστικές περιοχές που φιλοξενούν εκτοπισμένους», προτείνει πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, που δόθηκε πριν μερικές ημέρες στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, ο ΟΗΕ προτείνει μια εθελοντική συνεισφορά υπό μορφή φόρου στις μεταφορές, τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και τις συναυλίες για να καλύψει το ολοένα και μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των ανθρωπιστικών αναγκών και των δωρεών. Οι συντάκτες της έκθεσης θέλουν επίσης να χρησιμοποιηθούν πόροι από την ισλαμική κοινωνική οικονομία που τροφοδοτείται από την ελεημοσύνη των μουσουλμάνων και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

Μια από τις πιο συγκεκριμένες προτάσεις είναι η επιβολή «φόρου αλληλεγγύης» επί ορισμένων αγαθών ή υπηρεσιών. Όπως η UNITAID, μια μη κυβερνητική οργάνωση που έπεισε δέκα χώρες να αφαιρούν μερικά δολάρια από κάθε αεροπορικό εισιτήριο για να δίνονται για την καταπολέμηση της ελονοσίας ή του AIDS, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί για τον σκοπό 1,6 εκατομμύριο ευρώ μεταξύ 2006 και 2011.

Η έκθεση συντάχθηκε από εννέα ειδικούς υπό την αιγίδα της Επιτρόπου της ΕΕ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και του σουλτάνου της Μαλαισίας Ναζρίν Σαχ.