Μία ελληνική ομάδα θα είναι στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό CanSat  2016 που θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία από τις 22 έως τις 26 Ιουνίου 2016. Οι ομάδες που θα συμμετέχουν θα είναι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες με τη συνοδεία ενός εκπαιδευτικού, με σκοπό να αρχίζουν τα παιδιά να ενδιαφέρονται για τα επαγγέλματα του διαστήματος.

Η πρώτη από τις 5 ομάδες που έχουν ανακοινωθεί είναι από το Λύκειο Γαζίου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» στο Ηράκλειο Κρήτης και ονομάζεται DIASat. Μέχρι στιγμής έχουν επιλεγεί ομάδες από την Ισπανία και την Ολλανδία και πρόκειται να ανακοινωθούν και οι υπόλοιπες τους επόμενους μήνες.

Το Can Sat που κλήθηκαν τα παιδιά να κατασκευάσουν, είναι ένας προσομοιωτής πραγματικού δορυφόρου αλλά σε μέγεθος από κουτάκι αναψυκτικού. Σκοπός αυτού του project είναι να μπορέσουν τα παιδιά να τοποθετήσουν όλα τα βασικά υποσυστήματα που χρειάζεται ένας δορυφόρος έχοντας στη διάθεσή τους πολύ περιορισμένο και μικρό χώρο. Μετά από αυτό, ο δορυφόρος των παιδιών εκτοξεύεται με πύραυλο στο ένα χιλιόμετρο με πτήση από αλεξίπτωτο ή από μία ειδικά πλατφόρμα.

cansat

Νικητής είναι όποιος καταφέρει μία ομαλή προσγείωση και μπορέσει να εξηγήσει όλα τα στοιχεία που έχει μαζέψει.

Ο διαγωνισμός αυτός διοργανώνεται από το 2010 και φέτος είναι η πέμπτη χρονιά που επιλέγεται ελληνική ομάδα στον τελικό, ενώ το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης έχει συμμετάσχει 3 φορές κερδίζοντας τη δεύτερη θέση τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Ωστόσο άλλη μία ομάδα, η  ViannoSat, απ’ το Λύκειο Βάννου Κρήτης βραβεύτηκε το 2014 ως η μικρότερη ομάδα που κατάφερε ολοκληρωμένη και με επιτυχία εκτόξευση.

Στον περσινό διαγωνισμό, η ομάδα Rosetta από 1ο Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο Αθηνών και το 1ο Επαγγελματικό Σψολείο των Αγίων Αναργύρων εκπροσώπησες τη χώρα μας στον τελικό.