Η πτώση του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους Airbus A321 στη Χερσόνησο του Σινά πριν μερικούς μήνες έπληξε σοβαρά τον τουρισμό της Αιγύπτου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ειδικότερα, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2015 επισκέφθηκαν την Αίγυπτο μόλις ένα εκατ. άτομα, αριθμός κατά 41% μικρότερος του αντίστοιχου του περασμένου έτους, αλλά και ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί τουλάχιστον από το 2005, το πιο τουριστικό δίμηνο της χώρας. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, ο τουρισμός δεν είχε μειωθεί ούτε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2013, όταν ήταν καθημερινές οι βίαιες συμπλοκές ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους οπαδούς του ισλαμιστικού κινήματος.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για πτώση, είναι κατάρρευση» σχολιάζει ο Αμανί Ελ Τοργκομάν, μέλος της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας Τουρισμού, ο οποίος επισημαίνει ότι «αναμφίβολα είναι υπερβολική η αντίδραση στην πτώση του αεροσκάφους».

Η πτώση των εσόδων από τον τουρισμό περιπλέκει κάθε προσπάθεια για ανόρθωση της αιγυπτιακής οικονομίας. Το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου ο τουρισμός είχε φέρει στην Αίγυπτο έσοδα ύψους 7,3 δισ. δολαρίων, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% της αξίας των εισαγωγών της χώρας.