Οι αντάρτες Σεμπάμπ της Σομαλίας ανέλαβαν την ευθύνη για την έκρηξη που προκάλεσε μια τρύπα στην άτρακτο αεροσκάφους Airbus της Daallo Airlines, για την οποία η κυβέρνηση είχε πει ότι οφειλόταν σε βόμβα και είχε ως στόχο να σκοτωθούν όλοι όσοι επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Στις 2 Φεβρουαρίου, εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο αεροσκάφος εξερράγη 15 λεπτά μετά την απογείωσή του από τη Μογκαντίσου, προκαλώντας μια τρύπα ενός μέτρου στην άτρακτο του αεροσκάφους. Ο πιλότος κατάφερε να κάνει στροφή και να προσγειώσει το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Μογκαντίσου.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του –ο φερόμενος ως βομβιστής αυτοκτονίας– και άλλοι δύο τραυματίστηκαν ελαφρά.

«Η Χαρακάτ Αλ-Σεμπάμπ Αλ Μουτζαχεντίν πραγματοποίησε την αεροπορική επιχείρηση ως αντίποινα για τα εγκλήματα που διέπραξαν ο συνασπισμός των δυτικών σταυροφόρων και οι μυστικές υπηρεσίες τους εναντίον των Μουσουλμάνων της Σομαλίας», αναφέρεται σε δήλωση που απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η αλ Σεμπάμπ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Daallo δήλωσε πως ο βομβιστής επρόκειτο να ταξιδέψει με πτήση της Turkish Airlines που ακυρώθηκε λόγω κακοκαιρίας. Η Daallo παρέλαβε τους 70 επιβάτες της Turkish Airlines για να τους μεταφέρει στο Τζιμπουτί, ανάμεσά τους και τον βομβιστή αυτοκτονίας.