Το Καστελόριζο, το Μεγανήσι, η Μονεμβασιά, η Κέα, τα Κουφονήσια και η Ίος είναι μεταξύ των «μυστικών» νησιωτικών παραδείσων της Ευρώπης, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Η Μονεμβασιά, βέβαια, δεν χαρακτηρίζεται ως… νησί, αλλά Telegraph είναι αυτή, μπορεί να την περιλαμβάνει λόγω παραθαλάσσιας ομορφιάς. 

 Αναλυτικότερα, για κάθε νησί αναφέρει τα εξής:

Καστελόριζο

kastelorizo

To μικρότερο και ανάμεσα στα πιο όμορφα κατοικημένα νησιά των Δωδεκανήσων. Πρόσβαση αεροπορικώς ή δια θαλάσσης από τη Ρόδο. Σκάφη κάνουν δρομολόγια προς παραλίες γειτονικών νησίδων, διαφορετικά μπορείτε να κολυμπήσετε στις βραχώδεις παραλίες του. Στο λιμάνι υπάρχουν πολύχρωμα, νεοκλασικά σπίτια. Η βραβευμένη ιταλική ταινία Mediterraneo γυρίστηκε εδώ.

Μεγανήσι

meganissi

Πρόκειται για ένα από τα μικρότερα και πιο γραφικά νησιά του Ιονίου, λίγο έξω από τις ακτές της Λευκάδας. Αεροπορική πρόσβαση προς Πρέβεζα και στη συνέχεια μια ώρα οδικώς ή δια θαλάσσης. Διαθέτει παραλίες, όμως το νησί είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους πεζοπόρους. Αναζητήστε ξενοδοχείο κοντά στο ελκυστικό λιμάνι “Βαθύ”, όπου θα βρείτε ταβέρνες.

Μονεμβασιά

monemvasia

Η μεσαιωνική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, που αναδύεται απότομα από τη θάλασσα, (η ονομασία της προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “μόνη” και “έμβαση”, που σημαίνει μοναδική είσοδος) στα νότια της Πελοποννήσου, καταλήγει σε έναν μεγάλο βράχο ύψους 320 ποδιών από την επιφάνεια της θάλασσας, πλάτους 1.000 ποδιών και μήκους μεγαλύτερου από 1 μίλι, ο οποίος διαχωρίστηκε από την ενδοχώρα από σεισμό. Η πόλη σήμερα αποτελείται από εγκαταλειμμένα ερείπια και ενδείκνυται για εξερευνήσεις. Ειδικό ενδιαφέρον έχει η καλοδιατηρημένη Αγία Σοδία, βυζαντινή εκκλησία από τον 12ο αιώνα. Οι κάτοικοι ζουν στην κάτω πόλη, που διαθέτει πλακόστρωτα σοκάκια χωρίς να επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων και ξενοδοχεία, καφετέριες, εστιατόρια και 4 εκκλησίες (από 40 που λειτουργούσαν παλαιότερα), ανάμεσα στις οποίες και ο Ελκόμενος Χριστός, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μεσαιωνική εκκλησία της νότιας Ελλάδας.

Κέα

2615_572__DSC3612

Το νησί δεν διαθέτει μεγάλη τουριστική κίνηση, και οι ταξιδιώτες που κατευθύνονται στα ελληνικά νησιά το αγνοούν αφού δεν έχει σύνδεση με τον Πειραιά. Η Κέα διαθέτει όμως προσελκύει ποιοτικό τουρισμό τα Σαββατοκύριακα από Αθηναίους και πολλοί είναι εκείνοι που διαθέτουν εξοχική κατοικία στο νησί.

Κουφονήσια

oldphotoskoufonisia1398775350

Βρίσκονται ανάμεσα στη Νάξο και την Αμοργό και αποτελούνται από 2 νησίδες, το Άνω Κουφονήσι και το Κάτω Κουφονήσι, οι οποίες διαχωρίζονται από θαλάσσιο κανάλι 200 μέτρων. Οι αμμουδιές στις νότιες ακτές στο Άνω Κουφονήσι διαθέτουν εντυπωσιακά χρώματα, που μοιάζουν με πίνακα ζωγραφικής.

Ίος

main

Λυρική ομορφιά που έχει υμνηθεί από τον Όμηρο, καθώς εκεί λέγεται ότι ο λυρικός ποιητής της αρχαιότητας αντίκρυσε για τελευταία φορά το ηλιοβασίλεμα. Κατευθυνθείτε στο Pathos Bar και περιμένετε ακουστικές συναυλίες, γιορτή των φρούτων της Μεσογείου κτλ.