Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ETC) «Ευρωπαϊκός Τουρισμός 2015-Τάσεις & Προοπτικές», οι τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν πάνω από το μέσο όρο της παγκόσμιας ανάπτυξης για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, το 2015 οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με το 4,4% των αφίξεων παγκοσμίως, αλλά και σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές που ήταν στο 4%. Ο Eduardo Santander, εκτελεστικός διευθυντής της ETC, πιστεύει πως το 2016 η αύξηση των αφίξεων θα φτάσει το 3%. Σύμφωνα με τα στοιχεία τη μεγαλύτερη αύξηση το 2015 είχε η Ισλανδία (+30%), η Ρουμανία (+17%), η Σλοβακία (+6%), ιτίας τηςτο Μαυροβούνιο (+15%), η Ιρλανδία (+14%), η Πορτογαλία και η Κροατία (+10%) και η Ελλάδα (+8%). Όπως φάνηκε αποδείχθηκαν καρποφόρες οι προσπάθειες της Κροατίας να επεκτείνει τη σεζόν και μετά το καλοκαίρι, ενώ η Ελλάδα επωφελήθηκε από το βελτιωμένο αεροπορικό δίκτυο καθώς και από το φόβο των τουριστών για τρομοκρατικές επιθέσεις σε ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Μόνο σε τρεις προορισμούς σημειώθηκε πτώση των αφίξεων και αυτό εξαιτίας της μείωσης αφίξεων από τους Ρώσους. Πιο συγκεκριμένα πτωτική τάση είχε η Τουρκία και η Βουλγαρία (-1%), η Εσθονία (-3%) και η Φινλανδία (-5%). Η μοναδική περιοχή που σημείωσε αύξηση από τους Ρώσους τουρίστες το 2015 ήταν το Μαυροβούνιο (+6,4% σε διανυκτερεύσεις).

Παρά τον αυστηρότερο έλεγχο που λέγεται ότι θα υπάρξει στα σύνορα εντός της Σένγκεν, οι ενδοευρωπαϊκές μετακινήσεις θα συνεχισθούν. Ειδικότερα από χώρες που έχουν θετική οικονομία, όπως Βρετανοί και Γερμανοί θα συνεχίσουν τα ταξίδια, καθώς διακοπές σε κλασικούς καλοκαιρινούς προορισμούς φαίνεται να θέλουν να κάνουν και οι Γάλλοι και Ιταλοί.

Ακόμα, οι Αμερικάνοι φαίνεται να συνεχίζουν τα ταξίδια τους στην Ευρώπη, καθώς αποτελούν και το 5% του συνόλου των αφίξεων σε Ευρωπαϊκές χώρες (25,7 εκατομμύρια επισκέπτες) και τα στοιχεία λένε πως πρόκειται να υπάρξει ετήσια αύξηση μέχρι το 2020. Αύξηση της τάξεως του 30% υπήρχε επίσης και στην άφιξη των Κινέζων, παρόλη την οικονομική επιβράδυνση που βιώνουν.