Πολύ συχνό φαινόμενο -και ειδικά σε βρέφη- αποτελεί ο έντονος πόνος στα αυτιά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας με αεροπλάνο.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί τα αυτιά σας πονούν;
Όταν το αεροπλάνο απογειώνεται, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συστήματα ρύθμισης της πίεσης στην καμπίνα, η πίεση πέφτει ενώ το αντίθετο συμβαίνει κατά την προσγείωση. Όταν λοιπόν η πίεση στην καμπίνα πέσει απότομα και η πίεση στο έσω αυτί (πίσω από το τύμπανο) δεν προλάβει να εξισωθεί, τότε το τύμπανο θα σπρωχθεί προς τα έξω και αμέσως θα νιώσουμε τον πόνο. Το αντίθετο θα συμβεί κατά την προσγείωση.

Ο λόγος που συνήθως δεν προλαβαίνει να εξισωθεί η πίεση στο έσω αυτί είναι γιατί η ευσταχιανή σάλπιγγα (η σωλήνα που ενώνει το έσω αυτί με τη μύτη) μπορεί να μην είναι καλά ανοικτή ώστε να γίνεται καλά η κυκλοφορία του αέρα. Ειδικά στα παιδιά, η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι μικρότερη και δε λειτουργεί τόσο καλά, άρα και η πιθανότητα για βαρότραυμα είναι μεγαλύτερη.

Τι να κάνετε:

1. Χασμουρητό

yawn3-e1422008972859

Σε περίπτωση που το χασμουρητό δεν φέρει αποτέλεσμα, θα πρέπει να επιχειρηθεί ο χειρισμός Valsava, ο οποίος συνίσταται στη δυνατή εκπνοή με το στόμα και τη μύτη κλειστή, ούτως ώστε ο αέρας να κατευθυνθεί προς το πίσω μέρος της μύτης και το αυτί και ο οποίος συνοδεύεται από το χαρακτηριστικό ‘κλικ’ και το ξεβούλωμα των αυτιών. Τα μωρά όμως θα πρέπει να θηλάζουν μπιμπερό η πιπίλα για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα.

2. Χρήση αποσυμφορητικών και ρινικών spray

18ix8o8n7f15ijpg
3. Χάπια

Branch-Basics-Avoid-Getting-on-the-Plane

Η λήψη αποσυμφορητικών χαπιών από το στόμα και η χρήση τοπικών ρινικών spray μία ώρα πριν την προσγείωση, τις πιο πολλές φορές βοηθούν στην πιο αποτελεσματική αποσυμφόρηση

4. Μασήστε τσίχλα

Chewing-Gum
Σημειώνεται πως τα αεροπορικά ταξίδια θα πρέπει να αποφεύγονται όταν υπάρχει κρυολόγημα η κρίση αλλεργικής ρινίτιδας. Εάν έχει προηγηθεί πρόσφατη χειρουργική επέμβαση στο αυτί καλό θα ήταν να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας εάν και κατά πόσο είναι ασφαλές να ταξιδέψετε αεροπορικώς.