Ένα πρότζεκτ μεγάλων διαστάσεων ετοιμάζει η διαστημική υπηρεσία της Ευρώπης και της Ρωσίας, με σκοπό να εξερευνήσουν τη Σελήνη. Είναι πολύ πιθανό όμως η συνεργασία τους να μην σταματήσει εκεί.

Κοινός στόχος των Ευρωπαίων και των Ρώσων είναι να τοποθερήσουν στον Άρη ανιχνευτές εξωγήινης ζωής. Το πρόγραμμα έχει την ονομασία ExoMars και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2016.

Το ExoMars ουσιαστικά  είναι δύο αποστολές, καθώς από το Κοσμοδρόμιο του Μπαΐκονούρ στο Καζακστάν θα φύγουν δύο ανιχνευτές, με τη βοήθεια του ρωσικού πυραύλου Proton. Ο πρώτος θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη, και ο άλλος θα προσγειωθεί στον πλανήτη.exomars_2016_by_emigepa-d9kw57o

Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν, θα βοηθήσουν και τη δεύτερη αποστολή, του ESA και του Roscosmos που θα γίνει το 2018 στον Άρη με την εγκατάσταση ενός Rover.

Ο Peter Willis, ο ερευνητής της NASA, δήλωσε πως οι συγκεκριμένες μηχανές έχουν όλα τα εφόδια για να ανακαλύψουν εάν ο Άρης θα μπορούσε ποτέ να φιλοξενήσει ζωή. Οι επιστήμονες είναι φιλόδοξοι, καθώς το Rover Μπορεί να σκάψει ως και δύο μέτρα την επιφάνεια του πλανήτη.

Ένας επιστήμονας που συμμετέχει στην αποστολή, ο Jorge Vago, δήλωσε πως «αν ποτέ υπήρξε ζωή στον Αρη, το πρόγραμμα ExoMars είναι το πρώτο που έχει καλές πιθανότητες ώστε να ανακαλύψει κάποια από τα απομεινάρια της
Πολλοί σύντομα θα ξέρουμε όλοι τις εξελίξεις στο πρόγραμμα που θα λάβει χώρα στο κόκκινο πλανήτη