Όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων (BEA), στις 19 Φεβρουαρίου το Airbus A320  της Air France που έκανε την πτήση Βαρκελώνη- Παρίσι παραλίγο να συγκρουστεί με drone κατά τη διάρκεια της προσγείωσης του αεροπλάνου, στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού. Το γεγονός χαρακτηρίστηκε «σοβαρό».

Το αεροσκάφος βρισκόταν σε ύψος 5.500 ποδών, όταν ο συγκυβερνήτης είδε το ιπτάμενο τηλεκατευθυνόμενο όχημα να πλησιάζει από την αριστερή μεριά του αεροσκάφους. ‘Oπως διευκρίνιζει η BEA, η έρευνα βρίσκεται ακόμα υπό εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, ο συγκυβερνήτης, για να αποφύγει τη σύγκρουση, αποσυνέδεσε τον αυτόματο πιλότο για να πραγματοποιήσει ελιγμό, καθώς ενημέρωσε τον κυβερνήτη του αεροσκάφους για την παρουσία του drone.

Ο κυβερνήτης εκτίμησε ότι το ρομποτικό σκάφος πετούσε 5 μέτρα κάτω από το φτερό του αεροπλάνου, ενώ το πλήρωμα ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου για το γεγονός και επανέλαβε προσέγγιση.

Ένα Airbus 320 μπορεί να μεταφέρει περίπου 160 επιβάτες, ωστόσο η BEA δεν δίνει περαιτέρω στοιχεία για τον αριθμό των επιβαινόντων αλλά ούτε και για το μέγεθος του drone.

Τα drones απαγορεύεται να πετάνε πάνω από κατοικημένες περιοχές ή κοντά σε αεροδρόμια, ενώ πέρα από κάποιες εξαιρέσεις, ο χειριστής τους πρέπει να μπορεί να έχει οπτική επαφή με το ιπτάμενο τηλεκατευθυνόμενο και να περιορίζει το ύψος του στα 150 μέτρα.

Ακόμα μερικά παρόμοια περιστατικά με drone που πετούσαν πάνω από το Παρίσι η πάνω από πυρηνικούς σταθμούς καταγράφηκαν το φθινόπωρο του 2014.