Η «Blue Origin», διαστημική εταιρεία του Τζεφ Μπέζος αναμένεται να ξεκινήσει επανδρωμένες πτήσεις δοκιμών του υποτροχιακού διαστημικού οχήματος πολλαπλής χρήσης, New Shepard το 2017.

Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, η εταιρεία αναμένει ότι οι επί πληρωμή πτήσεις των επιβατών στο διάστημα θα ξεκινήσουν το 2018, δήλωσε ο Μπέζος στους δημοσιογράφους.

Οι δηλώσεις έγιναν στη διάρκεια της πρώτης ξενάγησης των δημοσιογράφων στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Blue Origin. Επίσης, για πρώτη φορά, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της amazon.com γνωστοποίησε τους χρονικούς στόχους, για την έναρξη της εμπορικής-επιβατικής αξιοποίησης του πολλαπλής χρήσης διαστημικού οχήματος.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπέζος: «Οι πιλότοι δοκιμών θα πραγματοποιήσουν δοκιμαστικές πτήσεις μέσα στο 2017. Εάν οι πτήσεις αυτές είναι επιτυχείς και εξελιχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, τότε οι επιβάτες-αστροναύτες θα πετάξουν μέσα στο 2018».

Η εταιρεία προγραμματίζει την κατασκευή έξι διαστημικών οχημάτων πολλαπλής χρήσης, τα οποία σχεδιάζονται για να μπορούν να μεταφέρουν αυτόνομα στο διάστημα έξι επιβάτες, σε απόσταση 100 χλμ από τη γη, ώστε ν’ αποκτήσουν την εμπειρία της διαστημικής πτήσης. Η πτήση των επιβατών θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά, την έλλειψη της βαρύτητας, αλλά και την εμπειρία της όψης της γης έναντι του σκοτεινού φόντου του διαστήματος, με διάρκεια μερικών λεπτών.

Το πρώτο διαστημικό όχημα πολλαπλής χρήσης της Blue Origin χάθηκε στη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης τον Απρίλιο του 2015, ενώ η κάψουλα των επιβατών προσγειώθηκε με τη χρήση αλεξίπτωτου στη γη. Το δεύτερο σκάφος του προγράμματος πραγματοποίησε δύο δοκιμαστικές πτήσεις, ενώ η εταιρεία κατασκευάζει τα δύο επόμενα διαστημικά οχήματα πολλαπλών πτήσεων. Τα οχήματα αυτά, έχουν για πρώτη φορά, παράθυρα επιβατών.

Η Blue Origin δεν έχει προσδιορίσει ακόμη την τιμή του εισιτηρίου της διαστημικής πτήσης, αλλά ο Τζεφ Μπεζος δήλωσε ότι θα είναι ανταγωνιστική σε σύγκριση με τις τιμές άλλων εταιρειών όπως της “Virgin Galactic” του σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, που έχει ορίσει την τιμή του εισιτηρίου της πτήσης στα 250.000 δολάρια.

Ωστόσο, η εταιρία XCOR Aerospace, που αναπτύσει το Lynx, ένα διθέσιο διαστημικό σκάφος, χρεώνει 100.000 δολάρια για τη θέση ενός επιβάτη, δίπλα στον πιλότο.

Η επένδυση του Τζεφ Μπέζος στην Blue Origin ξεπερνάει τα 500 εκατ δολάρια, ενώ η εταιρεία αναμένεται ότι θα διπλασιάσει το προσωπικό της, φτάνοντας στους 1.200 υπαλλήλους, μέσα στην επόμενη χρονιά.