Τα στοιχεία Ιανουαρίου που δημοσιοποίησε η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών (IATA) αποτυπώνουν ισχυρές ενδείξεις ότι το 2016 είναι πιθανό να επιτευχθεί ένα νέο ιστορικό ρεκόρ στις μετακινήσεις επιβατών με αεροπλάνο σε όλο τον κόσμο. 

Ο δείκτης που απεικονίζει τα έσοδα ανά επιβατο-χιλιόμετρο (RPK) κατέγραψε τον Ιανουάριο άνοδο 7,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Η επίδοση, μάλιστα, του συγκεκριμένου μήνα ήταν υψηλότερη από την αύξηση 6,5% που πέτυχαν οι αεροπορικές εταιρείες στο σύνολο του 2015 σε σύγκριση με το 2014. Τον ίδιο μήνα, οι διαθέσιμες θέσεις αυξήθηκαν κατά 5,6% ενώ ο συντελεστής πληρότητας των πτήσεων κατέγραψε άνοδο 1,1% και διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 78,8%.

Ο πρώτος μήνας της φετινής χρονιάς αποδείχτηκε καλός για τις αεροπορικές εταιρείες και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, ο συντελεστής πληρότητας των δρομολογίων (78,8%) ήταν ο υψηλότερος που καταγράφηκε ποτέ για τον συγκεκριμένο μήνα.

Η περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού αποτελεί σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη καθώς αντιπροσωπεύει το 31,5% της παγκόσμιας αγοράς.

Τον Ιανουάριο η Ευρώπη ήταν η δεύτερη σημαντικότερη αγορά του κόσμου αντιπροσωπεύοντας μερίδιο 26,7% της συνολικής επιβατικής κίνησης ενώ ακολουθεί η Βόρεια Αμερική με μερίδιο αγοράς 24,7%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων ανά επιβατο-χιλιόμετρο (RPK) κατέγραψε η περιοχή της Eυρώπης (+11,1%), με τη Μέση Ανατολή να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (+10,5%) και την Ασία να ακολουθεί (+10,4%).

Ο υψηλότερος συντελεστής πληρότητας των πτήσεων, ωστόσο, καταγράφηκε στη Λατινική Αμερική (82,8%) και τη Βόρεια Αμερική (80,7%). Την ίδια στιγμή, στα δρομολόγια της Ευρώπης η πληρότητα ήταν η δεύτερη χαμηλότερη για τον Ιανουάριο (77,9%), ξεπερνώντας μόνο τον αντίστοιχο της Αφρικής (71,3%).

Η επιβατική κίνηση σε διεθνή δρομολόγια κατέγραψε άνοδο 7,3% σε συνδυασμό με την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων κατά 5,9%. Την ίδια στιγμή, ο συντελεστής πληρότητας στα αεροπλάνα παρουσίασε αύξηση 1% φθάνοντας το 78,8%.

Η περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού εμφάνισε άνοδο κίνησης 10,3%, ενώ οι διαθέσιμες θέσεις αυξήθηκαν 7,8%, με τον συντελεστή πληρότητας δρομολογίων να αγγίζει το 80% και να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 79,2%. Τον φετινό Ιανουάριο, ταυτόχρονα, αυξήθηκε 7,3% ο αριθμός των απευθείας συνδέσεων μεταξύ προορισμών εντός της Ασίας.

Κάτω απ’ την «δική μας σκεπή», την Ευρώπη, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε 4,2%, με τις διαθέσιμες θέσεις να είναι περισσότερες κατά 2,6% και τον συντελεστή πληρότητας διεθνών δρομολογίων να διαμορφώνεται στο 78,8%.

Ραγδαία ανερχόμενη είναι η αγορά δρομολογίων εσωτερικού, τα οποία έχουν φθάσει να αντιπροσωπεύουν το 36,4% της παγκόσμιας επιβατικής κίνησης. Τα έσοδα αυξήθηκαν 6,8% σε όλο τον κόσμο, οι διαθέσιμες θέσεις κατέγραψαν αύξηση 5,1% και ο συντελεστής πληρότητας έφθασε στο 78,9%.

Οι δύο νέες πηγές εσόδων του πλανήτη, όμως, αποδεικνύεται πως είναι η Ινδία και η Κίνα.

Είναι χαρακτηριστικό πωςτα δρομολόγια εσωτερικού στην Ινδίαεμφάνισαν άνοδο 22,9% σε επίπεδο εσόδων και 21,9% αύξηση των διαθέσιμων θέσεων.

Ήδη, το μέγεθος της αγοράς δρομολογίων εσωτερικού της Ινδίας ξεπερνά το αντίστοιχο της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας μαζί.

Στη δε Κίνα η αύξηση επιβατών εσωτερικού έφθασε το 11,9% ενώ οι διαθέσιμες θέσεις ήταν περισσότερες 10,6%.

Στον αντίποδα, η αγορά δρομολογίων εσωτερικού υποχώρησε στη Βραζιλία (-4,1%), τη Ρωσία (-2%). Η πτώση της Ρωσίας αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στο κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας Transaero.