Η υπάρχουσα κατάσταση στη χώρα κάνει πιο έντονο τον ανταγωνισμό ακτοπλοϊκών και αεροπορικών γραμμών. 

Πολλοί Έλληνες τουρίστες έχουν προτιμήσει το αεροπλάνο για την μετακίνησή τους, τόσο σε μακρινά όσο και σε κοντινότερα νησιά. Φαίνεται πως βασικός παράγοντας που έστρεψε την προτίμηση των Ελλήνων προς τις αεροπορικές εταιρείες, είναι η παρουσία των προσφύγων, καθώς σημαντικό ρόλο σε αυτή τη στροφή προτίμησης των επιβατών παίζουν και οι εταιρείες χαμηλού κόστους που έχουν αναδειχθεί.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το euro2day, ενδεικτικά της στροφής επιβατών προς τις μετακινήσεις με αεροπλάνο είναι τα στοιχεία Ιανουαρίου της ΥΠΑ που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο ΣΕΤΕ (SETE Intelligence). Σύμφωνα με αυτά, οι αεροπορικές αφίξεις με δρομολόγια εσωτερικού στις Κυκλάδες κατέγραψαν άνοδο 116,1%. Για τη Σαντορίνη, ιδιαίτερα, η αεροπορική κίνηση εσωτερικού κατέγραψε αύξηση 150,8%. Άνοδο την ίδια στιγμή εμφάνισε τον ίδιο μήνα η αεροπορική κίνηση και προς τα Δωδεκάνησα (+5,2%).

Στο ίδιο διάστημα (Ιανουάριος 2016) στην ακτοπλοΐα αποτυπώνονταν ενδείξεις για την «ανακατανομή» των επιβατών μεταξύ ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιρειών. Έτσι, ενώ η αεροπορική κίνηση αυξάνονταν τον Ιανουάριο σε όλες τις γραμμές του Αιγαίου, οι επιβάτες στα πλοία ήταν λιγότεροι 9% στα δρομολόγια των Κυκλάδων που αναχωρούσαν από τη Ραφήνα, στις Δυτικές Κυκλάδες η μείωση ήταν ακόμα υψηλότερη (-11,8%) και το «τερμάτισε» στις γραμμές «φιλέτα» της Παροναξίας όπου η μείωση επιβατών έφθασε το 20,8%.

Στο σύνολο των Κυκλάδων η μείωση επιβατών στην ακτοπλοΐα έφθασε το 17% σύμφωνα με το SETE Intelligence το ποίο βασίστηκε σε στοιχεία ου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).