Συγκλονισμένη η Ευρώπη από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το πρωί στην πρωτεύουσα του Βελγίου.

Μετά από δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στους σταθμούς Μάλμπεκ και Σούμαν του μετρό, κοντά στα γραφεία της ΕΕ, το αεροδρόμιο εκκενώθηκε και έκλεισε, ενώ δεν πραγματοποιείται καμία πτήση από και προς τις Βρυξέλλες, καθώς ακυρώθηκαν και τα δρομολόγια του τρένου που έφταναν ως το αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με την Jerusalum Post, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης στις Βρυξέλλες

Όλοι οι σταθμοί του μετρό παραμένουν κλειστοί, ενώ οι αρχές έχουν ενημερώσει τους πολίτες να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους και να επικοινωνούν μόνο μέσω των social media και όχι μέσω τηλεφώνου.

Σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, οι βελγικές αρχές μετά τις εκρήξεις, στέλνουν 225 επιπλέον στρατιώτες στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες λένε πως οι δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο έγιναν κοντά στον έλεγχο εισιτηρίων της American Airlines. Ωστόσο η εταιρεία έβγαλε ανακοίνωση ότι δεν τραυματίστηκε κανένας εκ των υπαλλήλων της. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «φροντίζει για τους πελάτες, τους υπαλλήλους και τους συμβασιούχους της». Παράλληλα, ανακοίνωσε την ακύρωση της πτήσης 751 από Βρυξέλλες προς Φιλαδέλφια. 

Μέχρι στιγμής, οι νεκροί των εκρήξεων σε αεροδρόμιο και μετρό είναι 21.

Αρκετοί από τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί τράβηξαν φωτογραφίες και βίντεο.

upl56f0f44d3aa8fΜια κυβερνητική πηγή ανέφερε στο VRT ότι πρόκειται για επίθεση και ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου, Άνκε Φράνσεν, δήλωσε ότι υπήρξαν πολλαπλοί τραυματισμοί. Ο Φράνσεν επεσήμανε: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έγιναν δύο εκρήξεις στην αίθουσα αναχωρήσεων. Καλέσαμε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης – τώρα προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες».

basket1_0

upl56f0f5e52b1fb

vryxelles-metro3

vryxelles-metro

Εκατοντάδες επιβάτες που δεν τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις βγήκαν από το αεροδρόμιο από την πλαϊνή έξοδο ενώ πολλοί εξ αυτών έκλαιγαν και κάποιοι ήταν καλυμμένοι με κουβέρτες. Πολλοί επιβάτες απομακρύνθηκαν με λεωφορείο. Σύμφωνα με τον επιβάτη Πάολο Σαράκα Βολπίνι, περίπου ένα τέταρτο μετά τις επιθέσεις ακούστηκε από τα μεγάφωνα του αεροδρομίου η σπασμένη φωνή ενός υπαλλήλου της υπηρεσίας αναγγελιών που είπε σε αρκετές γλώσσες «Ζούμε μια επίθεση» και ζήτησε από όσους βρίσκονταν στους τερματικούς σταθμούς Α και Β να παραμείνουν όπου ήταν.

Ένα επιβάτης, που είχε ήδη περάσει τους ελέγχους ασφαλείας όταν έσκασαν οι βόμβες, δήλωσε ότι μετά τις εκρήξεις οι επιβάτες που ήταν ήδη μέσα στο αεροδρόμιο πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να αναζητούν μέρος για να προφυλαχθούν. «Ο κόσμος έτρεχε να κρυφθεί στα καταστήματα και όπου μπορούσαν. Καταφέραμε να μπούμε στο αεροπλάνο αλλά δεν απογειώθηκε και μετά μας συνόδευσαν σε λεωφορεία για να φύγουμε», δήλωσε η Σύλβια Τσέρσκα, που ταξίδευε για την Γενεύη.