Ύστερα από πολλές συζητήσεις εκ μέρους του προέδρου του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» Τάκη Ρουμελιώτη, αρχίζει και επισήμως η διαδικασία διαπραγμάτευσης για τη παράταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου μεταξύ του Δημοσίου και των Καναδών μετόχων του.

Σύμφωνα με Τα Νέα, για να ξεκινήσει η διαδικασία χρειάστηκε να περάσει περισσότερο από ένας μήνας από τότε που τα μέλη του ΔΣ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (25/2/2016) συμφώνησαν στην έναρξη της διαπραγμάτευσης μαζί με τον Τάκη Ρουμελιώτη .

Τελικά, πριν από λίγες μέρες η εν λόγω επιστολή της διοίκησης του αεροδρομίου έφτασε στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που σημαίνει ότι αρχίζουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις με τους Καναδούς.

Το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να προσλάβει συμβούλους για να αποτιμήσουν την αξία της επέκτασης παραχώρησης κατά 20 χρόνια, από το 2026 έως το 2046, με βάση τις προοπτικές αύξησης της επιβατικής κίνησης, τις επενδύσεις που υποχρεούται να κάνει ο επενδυτής, κ.ο.κ.

Εφόσον υπάρχει πρόθεση για συμφωνία και από τις δύο πλευρές, του ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχει το 30% (σσ: το Δημόσιο έχει ένα επιπλέον 25%) και των Καναδών της PSP που κατέχουν το 40% και ασκούν το μάνατζμεντ, εκτιμάται ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσα στο επόμενο τετράμηνο. Σε δεύτερο μόνο χρόνο η κυβέρνηση θα εξετάσει την πώληση μετοχών του ΔΑΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάντως, η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη. Επικαλούνται την επιστολή που είχε στείλει τον Φεβρουάριο ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στον Τάκη Ρουμελιώτη, καλώντας τον αφενός να θέσει το θέμα στο ΔΣ της εταιρείας, αφετέρου να ζητήσει ριζικές αλλαγές στη σημερινή σύμβαση.