Με τόσους επιβάτες που επιβιβάζονται και αποβιβάζονται κάθε χρόνο σε αεροπλάνα, είναι πολύ πιθανό αλλά και αναμενόμενο κάποιος να χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια μίας πτήσης, από φυσικά αίτια.

Σίγουρα δεν είναι ένα ευχάριστο θέμα, αλλά είναι λογικό να αναρωτηθεί κανείς ποια είναι η διαδικασία αν κάποιος από τους επιβάτες χάσει τη ζωή του μέσα στο αεροπλάνο και κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Γίνεται αναγκαστική προσγείωση; Που τον τοποθετούν; 

Όπως αναφέρει ο πιλότος, Patrick Smith, στο Business Insider, το πρωτόκολλο διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία και οι αποφάσεις σχετικά με το αν η πτήση πρέπει να αλλάξει πορεία για να προσγειωθεί λαμβάνονται ανάλογα την περίσταση.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, το πλήρωμα του αεροπλάνου συνεργάζεται με τον Πύργο Ελέγχου και προσπαθούν να βρουν μαζί ένα σχέδιο δράσης και μία λύση για το θέμα, ανάλογα με την κατάσταση.

Όπως αναφέρει ο Smith, οι σημαντικοί παράγοντες που ορίζουν την απόφαση που θα παρθεί, είναι η τοποθεσία του αεροπλάνου, τα αίτια θανάτου και οι εναλλακτικές επιλογές που έχει το πλήρωμα.

Σε περίπτωση που υπάρξει έκτακτο ιατρικό περιστατικό, μερικές εταιρείες επιτρέπουν στους αεροσυνοδούς να επικοινωνήσουν άμεσα με γιατρούς στο έδαφος, ενώ άλλες εταιρείες επιθυμούν η επικοινωνία αυτή να γίνεται μέσω των πιλότων.

Μόλις κάποιος επιβάτης επιβεβαιωθεί ότι έχει πεθάνει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει το πλήρωμα είναι να τοποθετήσει το πτώμα κάπου, δείχνοντας τον απαιτούμενο σεβασμό, όσο το δυνατόν πιο μακριά από τους υπόλοιπους επιβάτες. Εάν υπάρχει χώρος, το πτώμα μεταφέρεται είτε σε άδειες σειρές ή θέσεις ή στην πρώτη θέση. Μερικές εταιρείες επιτρέπουν στο πλήρωμα να σκεπάσει το πτώμα και να το τοποθετήσουν στο πίσω μέρος στο πάτωμα.

Εάν δεν υπάρχει αρκετός χώρος, υπάρχει πιθανότητα το πτώμα να παραμείνει δεμένο στη θέση του.