Η Αράχωβα είναι σε όλους γνωστή ως εξαιρετικά δημοφιλής χειμερινός προορισμός, αφού διαθέτει και χιονοδρομικό κέντρο τους κρύους μήνες του χειμώνα. Ειδικά για τους Αθηναίους αλλά και για τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών αποτελεί αγαπημένο τόπο για μια μικρή απόδραση τα Σαββατοκύριακα ή τα τριήμερα. Αλλά και για τους ξένους τουρίστες, που έχουν συνηθίσει το χιόνι και τις χαμηλές θερμοκρασίες, η Αράχωβα είναι ελκυστικός προορισμός για μια σειρά από άλλους λόγους, όπως είναι το ιδιαίτερο παραδοσιακό χρώμα της αρχιτεκτονικής, της οδοποιίας και των προϊόντων της (τυριά, γαλακτοκομικά, υφάσματα, κοσμήματα).
Εξάλλου η Αράχωβα είναι ό,τι ακριβώς είναι η Μύκονος για τη Δήλο: το ορμητήριο απ’ όπου ξεκινά κανείς την επίσκεψή του σε έναν πασίγνωστο αρχαιολογικό χώρο. Και οι Δελφοί, αν εξαιρέσει κανείς τον Παρθενώνα, είναι ίσως ο αρχαιολογικός τόπος που συγκεντρώνει τους περισσότερους τουρίστες απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Και όσοι έρχονται στη γραφική κωμόπολη της Βοιωτίας περνούν από τον ομφαλό της Γης, ειδικά τους θερινούς μήνες όπου το χιονοδρομικό κέντρο δεν είναι διαθέσιμο για το κοινό και το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στους Δελφούς.
Και η ίδια η Αράχωβα όμως δεν στερείται ενδιαφέροντος. Εκτός από το χιονοδρομικό της κέντρο, το οποίο μπορεί να επισκεφτεί κανείς απλά για έναν καφέ, αν δεν είναι λάτρης των χειμερινών σπορ, η ίδια η κωμόπολη είναι κυριολεκτικά μια ζωγραφιά πάνω στο βουνό που προσκαλεί τον επισκέπτη της να χαθεί στα λιθόστρωτα σοκάκια της και να θαυμάσει τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά διαμάντια της.
Εκείνο πάντως που ξεχωρίζει την Αράχωβα είναι το ιδιαίτερο αρβανίτικο-βλάχικο χρώμα της, διόλου τυχαίο αν σκεφτεί κανείς πως εδώ ζούσαν για πολλά χρόνια Αρβανίτες. Και βέβαια η ενασχόληση των κατοίκων της με τη γεωργία και την κτηνοτροφία κάνει τον τόπο ασυναγώνιστο στα αντίστοιχα προϊόντα, ενώ και τα υφάσματά της (μάλλινα, φλοκάτες) είναι εξαιρετικής ποιότητας, όπως άλλωστε και τα είδη λαϊκής τέχνης. Μη φύγετε από την Αράχωβα αν δεν πάρετε μαζί σας κάποιο τοπικό έδεσμα και κάποιο σουβενίρ φιλοτεχνημένο από τους τεχνίτες της περιοχής, είτε για σας είτε για δώρο, το οποίο σίγουρα θα εκτιμηθεί πολύ.
Εστιάζοντας κανείς στο θέμα ΄΄ διαμονή Αράχωβα ΄΄ διαπιστώνει γρήγορα ότι είναι κάτι που έχει προσεχθεί ιδιαίτερα από τους επιχειρηματίες της περιοχής και υπάρχουν ξενοδοχεία αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια που σέβονται την αρχιτεκτονική γραμμή της μαγευτικής κωμόπολης και παρέχουν όλα τα κομφόρ τους πελάτες. Και επειδή εδώ κάποιες φορές το κρύο… δεν αστειεύεται, έχει δοθεί πολύ μεγάλη σημασία στον κλιματισμό, με κάποια δωμάτια να διαθέτουν και τζάκι, όμοιο με εκείνο των παραδοσιακών σπιτιών.
Κι αν όλα αυτά σάς φαίνονται υπερβολικά και εξεζητημένα, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Η απόδραση από τη ρουτίνα της πόλης σε έναν τόσο όμορφο προορισμό δεν είναι απαγορευτική για ένα μέσο βαλάντιο, και μπορείτε άνετα να περάσετε ένα χαλαρωτικό Σαββατοκύριακο σε έναν τόπο που παλαιότερα είχαν τιμήσει με την παρουσία τους ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, η Μαρία Κάλλας, οι Μπιτλς, ο Κωνσταντίνος και η Άννα-Μαρία, ακόμη και ο Αριστοτέλης Ωνάσης με την Τζάκι Κένεντι! Νιώστε λοιπόν κι εσείς ξεχωριστοί στις διακοπές σας ή στο γουικέντ, με το χιόνι να πέφτει έξω από το παράθυρο και το τζάκι να εκπέμπει κύματα ζέστης και ρομαντισμού μέσα στο δωμάτιο.

 

Πηγή αρθρογραφίας: efzin-hotel