Την παραίτησή της υπέβαλε η υπουργός Μεταφορών του Βελγίου Γκαλάν εξαιτίας των μη επαρκών μέτρων ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ στις Βρυξέλλες, τα οποία επέτρεψαν την αιματηρή επίθεση των τζιχαντιστών.

Ειδικότερα, η Ζακλίν Γκαλάν παραιτήθηκε μετά τις κατηγορίες από την αντιπολίτευση ότι αγνόησε εκθέσεις που επεσήμαναν “σοβαρές ελλείψεις” όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας στα αεροδρόμια της χώρας, όπως ανακοίνωσαν τα ανάκτορα του Βελγίου.

Τρεις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις, στόχος των οποίων ήταν το αεροδρόμιο των Βρυξελλών και το μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, η Γκαλάν είχε έρθει σε δύσκολη θέση, μετά την άρνησή της ότι είχε λάβει μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισήμαινε ήδη από τον Απρίλιο του 2015 ότι οι υπηρεσίες της δεν διέθεταν επαρκείς οικονομικούς πόρους για να γίνουν οι επιθεωρήσεις που απαιτούνταν στα αεροδρόμια.

Ωστόσο την υπουργό είχε διαψεύσει στη συνέχεια ο επικεφαλής του υπουργείου της Λοράν Λεντού, ο οποίος παραιτήθηκε επίσης, σημειώνοντας ότι είχε προειδοποιήσει το επιτελείο της Γκαλάν και είχε ζητήσει μάταια να δοθούν οι επιπρόσθετοι πόροι για την ασφάλεια των αεροδρομίων.

“Ο τρόπος που αντέδρασα ενόχλησε πολλούς”, υποστήριξε η Γκαλάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα “Le Soir”.