Η κρουαζιέρα με τα παιδιά είναι μια φανταστική επιλογή για οικογενειακές διακοπές. Πολλά σύγχρονα κρουαζιερόπλοια μοιάζουν με επιπλέοντα θέρετρα με ατελείωτες επιλογές διασκέδασης για όλες τις ηλικίες. Ακόμα η οικογένειά σας μεταφέρεται από προορισμό σε προορισμό ενώ ξεπακετάρει τις αποσκευές μόνο μία φορά. Όπως σε όλες τις διακοπές, η κρουαζιέρα μπορεί να πάει πολύ άσχημα χωρίς τον απαραίτητο σχεδιασμό και την προετοιμασία. Σας παραθέτουμε 12 συμβουλές που θα βοηθήσουν να βεβαιωθείτε ότι η οικογενειακή σας κρουαζιέρα θα κυλίσει όσο πιο ομαλά γίνεται.

 

1.Ερευνήστε

 Ερευνήστε τις επιλογές σας προσεκτικά προτού κλείσετε τις διακοπές σας. Μετρήστε τα υπέρ και τα κατά κάθε κρουαζιέρας συμπεριλαμβάνοντας τις επιλογές για φροντίδα των παιδιών, τις οικογενειακές δραστηριότητες, τις επιλογές γεύματος , το μέγεθος του δωματίου σας και φυσικά την τιμή. Όταν διαλέγετε ένα δρομολόγιο, ελέγξτε αν σας βολεύει περισσότερο η αναχώρηση του κρουαζιερόπλοιου από Πειραιά ή Λαύριο για τα ελληνικά δεδομένα, σκεφτείτε τις μέρες στη θάλασσα, τα λιμάνια και τις εξορμήσεις στην ακτή. Αν ταξιδεύετε με το μωρό σας να έχετε υπόψιν ότι δεν παρέχουν όλες οι εταιρίες μπανιέρες για μωρά και οι παιδικοί σταθμοί διαφέρουν στο απαιτούμενο εύρος ηλικίας Ακόμα τα παιδιά που δεν ξέρουν κολύμπι μπορεί να μην μπορούν να κολυμπήσουν στις πισίνες του πλοίου.

 

2.Συμβουλευτείτε έναν ειδικό στις κρουαζιέρες


Οργανώνετε και κάνετε όλες τις κρατήσεις μόνοι σας- εκτός από όταν σχεδιάζετε μία κρουαζιέρα. Ένας καλός σύμβουλος που ειδικεύεται στις κρουαζιέρες μπορεί να κάνει την όλη διαδικασία πανεύκολη. Ο σύμβουλος θα έχει πιο σφαιρική άποψη για τα πλοία και τις καμπίνες, ίσως έχει πρόσβαση σε καλύτερες προσφορές από ότι εσείς και μπορεί να επιτύχει για εσάς μία πίστωση στο πλοίο ή άλλες ειδικές ανέσεις για την οικογένειά σας. Ο σύμβουλος επίσης θα ολοκληρώσει όλη την διαδικασία της εγγραφής για εσάς και θα σιγουρευτεί ότι όλη η γραφειοκρατική δουλειά είναι ολοκληρωμένη και οι ετικέτες των αποσκευών έχουν σταλεί προκειμένου να είναι εύκολη η επιβίβασή σας στο πλοίο. Θα σας βοηθήσει επίσης με οτιδήποτε πάει στραβά στην όλη διαδικασία. Αυτές οι επιπλέον υπηρεσίες δεν θα σας κοστίσουν τίποτα, αφού η αποζημίωσή τους παρέχεται από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες.

 

3. Συμπεριλάβετε τα παιδιά στον σχεδιασμό της οικογενειακής κρουαζιέρας


Τα παιδιά και ειδικότερα τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι, θα επιθυμούν να λάβουν μέρος στην διαδικασία της επιλογής της οικογενειακής κρουαζιέρας και των καλύτερων δραστηριοτήτων. Συμπεριλαμβάνοντας μερικές από τις επιθυμίες τους, θα κάνετε την κρουαζιέρα σας μία καλύτερη εμπειρία για όλα τα μέλη της οικογένειας. Για να χτίσετε τον ενθουσιασμό πριν τις διακοπές, προσπαθήστε να βρείτε βιβλία με ακτοπλοϊκούς προορισμούς, κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών σας και δώστε τα τους για να διαβάσουν.

4. Ελέγξτε τις κριτικές των κρουαζιέρων


 Πολλά sites κριτικής κρουαζιέρων διαχειρίζονται πίνακες ανακοινώσεων γεμάτους με χρήσιμές πληροφορίες για τους σταθμούς των πλοίων, για τις ακτοπλοϊκές γραμμές και ειδικά πλοία. Είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό να συνδεθείτε με άλλους επιβάτες που θα ταξιδέψουν μαζί σας πριν να φύγετε από το σπίτι. Ελέγξτε τα «roll calls» τους και έπειτα κάντε μια έρευνα για να βρείτε την ακτοπλοϊκή γραμμή και την ημερομηνία επιβίβασής τους. Αν δεν μπορείτε να βρείτε μία συγκεκριμένη κρουαζιέρα, μπορείτε να αρχίσετε εσείς το θέμα συζήτησης. Αυτές οι ομάδες, συχνά έχουν συναντήσεις κατά την διάρκεια των οποίων μπορείτε να συναντήσετε πρόσωπο με πρόσωπο τους συνταξιδιώτες σας αν το επιλέξετε.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της συμμετοχής σας σε ένα «roll call»  είναι ότι μπορεί να βρείτε και άλλες οικογένειες νωρίτερα, που θα είναι κ αυτές στην κρουαζιέρα σας. Για παράδειγμα, όταν το παιδί μιας οικογένειας δυσκολεύτηκε να γνωρίσει παρέα στο πλοίο, η οικογένεια ήταν εφικτό να συνδεθεί με μια οικογένεια που είχε συναντήσει σε ένα roll call και είχε μία κόρη της ίδιας ηλικίας. Τα παιδία άρχισαν να κάνουν παρέα και το άγχος της οικογένειας μειώθηκε αρκετά.

 

5. Φτάστε μια ημέρα πριν την αναχώρηση

Δεν μπορείτε να φανταστείτε το άγχος μίας πτήσης , την ίδια ημέρα με την αναχώρηση της κρουαζιέρας. Θα ανησυχούσατε ασταμάτητα για μία τυχόν καθυστέρηση της πτήσης ή για μια λάθος διαδρομή των αποσκευών. Δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσετε τις διακοπές σας με τόσο υψηλά επίπεδα άγχους. Εάν είναι δυνατόν να φτάσετε από την προηγούμενη ημέρα (ή και νωρίτερα) ,τότε κάντε το. Εάν πετάτε σε μακρινό προορισμό τότε φροντίστε να φτάσετε λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση του πλοίου. Αυτό θα δώσει στην οικογένεια χρόνο να προσαρμοστεί με την αλλαγή της ώρας και να εξερευνήσει το λιμάνι αναχώρησης.

 

6. Αποφύγετε την ναυτία και άλλες ασθένειες

Κλείστε ένα δωμάτιο στην μέση του πλοίου όπου υπάρχει λιγότερη κίνηση , για να σας βοηθήσει να μειώσετε την πιθανότητα να πάθετε ναυτία λόγω των κινήσεων του πλοίου. Η πλοήγηση στον ανοιχτό ωκεανό μπορεί να δημιουργήσει  θέματα για εσάς και την οικογένειά σας παρά  το γεγονός ότι κάποια δρομολόγια θα είναι καλά. Πριν να φύγετε από το σπίτι σας ίσως να ήταν καλό να συζητήσετε τις επιλογές προστασίας από την ναυτία με τον γιατρό σας. Ακόμα και αν η οικογένειά σας δεν είναι επιρρεπής στην ναυτία, φροντίστε να έχετε μαζί σας δραμαμίνες για περίπτωση ανάγκης. Το πλύσιμο των χεριών συχνά, με αντιβακτηριδιακό σαπούνι ή μωρομάντηλα θα βοηθήσει την οικογένειά σας να παραμείνει υγιής κατά την διάρκεια της κρουαζιέρας.

 

7.Συζητήστε τις προσδοκίες του ταξιδιού

Πριν αναχωρήσετε, συζητήστε σχετικά με τους κανόνες για την ασφάλεια των παιδιών και για την συμπεριφορά που θα θέλατε να έχουν στο πλοίο. Με τα μεγαλύτερα παιδιά, θέστε καθαρούς κανόνες σχετικά με τον βαθμό της ελευθερίας που θα θέλατε να έχουν κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας και για τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Για παράδειγμα αν θα θέλατε όλα τα μέλη της οικογένειας να  τρώνε βραδινό μαζί κάθε βράδυ κάντε το σαφές προτού επιβιβαστείτε στο πλοίο.

 

8. Πακετάρετε κατάλληλα για την κρουαζιέρα σας

Μόλις κάνατε check in και έχετε επιβιβαστεί στο πλοίο αλλά ίσως περάσουν αρκετές ώρες μέχρι να αποκτήσετε πρόσβαση στο δωμάτιο και να μεταφερθούν οι αποσκευές σας. Σιγουρευτείτε ότι έχετε μαζί σας μια τσάντα γεμάτη με τα απαραίτητα που ίσως να χρειαστείτε την πρώτη μέρα, όπως έγγραφα και πιστοποιητικά για την κρουαζιέρα , μαγιό και αντηλιακό.
Εάν ταξιδεύετε με το μωρό σας, θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας πάνες βρεφική τροφή, μαντηλάκια και γάλα σε σκόνη καθώς πολλές ακτοπλοϊκές (ακόμα και οι φιλικές προς την οικογένεια) δεν τα διαθέτουν στα πλοία τους. Αν το πλοίο σας δεν διαθέτει κάποια παιδική πισίνα, έχετε μαζί σας μία φουσκωτή πισίνα ώστε να μπορεί το παιδί σας να περνάει το χρόνο του διασκεδαστικά.
Οι πρίζες μπορεί να είναι λιγοστές στις καμπίνες των πλοίων , για αυτό  θα ήταν καλό να έχετε μαζί σας ένα πολύπριζο για να φορτίζετε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές. Η κάλυψη της κινητής τηλεφωνίας μπορεί να μην υπάρχει στη θάλασσα η να είναι πολύ ακριβή, για αυτό φροντίστε να έχετε «walkie talkies», ώστε να επικοινωνείτε με τους συνταξιδιώτες σας.

 

9.Μάθετε για τις παροχές baby sitting του πλοίου

Οι ακτοπλοϊκές γραμμές σας διευκολύνουν να περάσετε λίγο χρόνο μόνοι σας, καθώς τα παιδιά σας απολαμβάνουν τις παιδικές ανέσεις. Είτε πρόκειται για ένα απογευματινό massage, είτε για ένα δείπνο για δύο σε ένα όμορφο εστιατόριο ή μια βόλτα στο κατάστρωμα βλέποντας το ηλιοβασίλεμα, αδράξτε την ευκαιρία να περάσετε χρόνο σαν ζευγάρι.
Ρωτήστε για τις επιλογές φροντίδας για τα παιδιά πριν κάνετε την κράτησή σας, καθώς οι ώρες και η διαθεσιμότητα ποικίλουν, ανάλογα με το πλοίο και την ημερομηνία. Μερικές εταιρίες προσφέρουν φροντίδα για μωρά από 6 μηνών ενώ άλλες από ενός έτους και πάνω. Κάποιες εταιρίες προσφέρουν νοσοκομειακή φροντίδα σε παιδιά από 6 μηνών έως 3 ετών. Οι παιδικοί σταθμοί ορισμένων ακτοπλοϊκών δέχονται παιδιά από δύο ετών ή και μικρότερα ενώ άλλες από 3 ετών και πάνω. Η φύλαξη των παιδιών μπορεί να γίνεται ομαδικά σε κάποιο χώρο του πλοίου ή ιδιωτικά με κάποιο κόστος ανά ώρα ανάλογα με την εταιρία.

 

10. Επισκεφθείτε τα kid clubs από την ημέρα επιβίβασης

Ακόμα και αν θεωρείτε ότι το παιδί σας δεν ενδιαφέρεται για τις δραστηριότητες των kid clubs, πηγαίνετε το παιδί σας στο club από την πρώτη μέρα, Οι περισσότερες ακτοπλοϊκές διεξάγουν ένα party γνωριμίας για τα παιδιά την πρώτη ημέρα της κρουαζιέρας. Αυτό επιτρέπει στους γονείς να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις και δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να κάνουν νέους φίλους. Τα παιδιά δημιουργούν φιλίες από την πρώτη κιόλας βραδιά και θα είναι δύσκολο για ένα ντροπαλό παιδί να ενταχθεί μία ή δύο μέρες αργότερα ,όταν οι φιλίες έχουν ήδη χτιστεί.

 

11. Επωφεληθείτε από την επίσημη βραδιά

Μερικοί ταξιδιώτες φοβούνται την επίσημη βραδιά. Αντί να αποφεύγετε την παράδοση της επίσημης βραδιάς δεχτείτε την με χαρά. Είναι μία σπάνια ευκαιρία για εσάς να ντυθείτε επίσημα και να βγάλετε μια οικογενειακή φωτογραφία. Μην ανησυχείτε τόσο για το τι θα φορέσετε εσείς και τα παιδιά σας τουαλέτες και κοστούμια δεν είναι το λογικό. Θα δείτε μεγάλο εύρος ρούχων σε συνηθισμένη μορφή κατά την επίσημη βραδιά. Απλά πρέπει να είστε ευχαριστημένοι με την εμφάνισή σας και να διασκεδάσετε.

 


12. Περιηγηθείτε στα λιμάνια σταθμούς της κρουαζιέρας σας

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τις κρουαζιέρες γιατί τους αρέσει να είναι ανεξάρτητοι καθώς ταξιδεύουν. Το ότι οι κρουαζιέρες προσφέρουν πολλές εκδρομές στην ξηρά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να περιηγηθείτε μόνοι σας. Οι εκδρομές στην ξηρά μπορεί να είναι ακριβές και συχνά δεν είναι φιλικές προς τα παιδιά. Από την άλλη πλευρά οι εκδρομές τον ακτοπλοϊκών είναι βολικές και μπορούν να παρέχουν πρόσβαση σε ενδιαφέροντα αξιοθέατα και δραστηριότητες. Υπάρχουν τρείς τύποι περιήγησης στους σταθμούς. Κλείστε μια εκδρομή με την ακτοπλοϊκή, κλείστε μια ιδιωτική ξενάγηση, ή απλά βγείτε από το πλοίο και περιηγηθείτε μόνοι σας.

 

Πηγή πληροφοριών: Κρουαζιέρες letscruise