Στα αεροπλάνα, δεν είναι όλα τα καθίσματα ίδια. Κάποιοι προτιμούν μία θέση κοντά στο παράθυρο και άλλοι μία θέση προς τον διάδρομο. Γιατί όμως κάποιοι επιθυμούν μία θέση δίπλα στο παράθυρο, ενώ άλλοι προτιμούν να βρίσκονται στη μεσαία θέση ανάμεσα σε δύο άλλους επιβάτες;
Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι επιλέγουμε θέσεις ανάλογα με το πού αισθανόμαστε πως θα έχουμε τον έλεγχο σε κάποιο αγχωτικό περιβάλλον- και ο μεγαλύτερος αριθμός των ανθρώπων που ταξιδεύουν θέλουν να διαλέξουν τη «σωστή» θέση πριν πετάξουν.
Σε μια νέα έρευνα που πήραν μέρος συχνοί ταξιδιώτες και ειδικοί ταξιδίων, προκύπτει μια σαφής σχέση μεταξύ της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου και της θέσης που θα προτιμήσει σε μία πτήση.
Πολλοί προτιμούν να κάθονται στο παράθυρο καθώς θέλουν να βλέπουν τη θέα, ενώ οι πιο «έμπειροι» διαλέγουν και σε ποια μεριά του αεροπλάνου θέλουν να βρίσκονται ανάλογα με τη θέση που θα έχει ο ήλιος κατά τη διάρκεια της πτήσης τους.
Τι σημαίνει λοιπόν εάν είστε ένας από αυτούς που προτιμούν τις θέσεις στο παράθυρο;
Αρχικά σημαίνει ότι αναζητάτε να έχετε τον προσωπικό σας χώρο, καθώς από τη μία μεριά είναι το αεροπλάνο και μόνο από την άλλη πλευρά έχετε κάποιον συνεπιβάτη, οπότε μειώνετε τις πιθανότητες να σας ενοχλήσει Κι επίσης δε χρειάζεται να σηκώνεστε κάθε φορά που κάποιος θέλει να πάει στην τουαλέτα.
Ή ίσως είστε ο λεγόμενος τύπος ανθρώπου «φωλιάς», σας αρέσει δηλαδή να δημιουργείτε τον δικό σας προσωπικό χώρο και μπορείτε να ξεκουραστείτε και να κοιμηθείτε πιο εύκολα, καθώς αισθάνεστε πιο άνετα και λίγο σαν να είστε στο «σπίτι» σύμφωνα με την ψυχολόγο Mary Connell.
Μπορείτε να σκεφτείτε το ταξίδι, να σχεδιάσετε τις δραστηριότητες που θα κάνετε όταν φτάσετε στον προορισμό σας, να κοιτάξετε με την ησυχία σας τα σύννεφα και να σκεφτείτε ότι εσείς θέλετε, κάτι το οποίο σας κάνει ονειροπόλο και πιο «ανοιχτό» σε νέες εμπειρίες, όπως τα ταξίδια, προφανώς.
Οι θέσεις στο διάδρομο
Τα καθίσματα που βρίσκονται στο διάδρομο σας επιτρέπουν να τεντώσετε τα πόδια σας χωρίς να ενοχλείται τους συνεπιβάτες σας, αλλά δεν έχετε που να ακουμπήσετε το κεφάλι σας, μπορεί να σας ενοχλούν οι υπόλοιποι επιβάτες που θα περνούν απ’το διάδρομο και πρέπει να σηκώνεστε κάθε φορά που κάποιος από τους διπλανούς σας συνεπιβάτες θέλει να περάσει.
Γιατί να επιλέξετε αυτή τη θέση; Γιατί θα θέλατε να έχετε «τη θέση ισχύος», όπως λένε οι ψυχολόγοι.
Είστε στην καλύτερη θέση για να μιλήσετε με τους αεροσυνοδούς και μπορείτε να «ελέγχεται» καλύτερα τους συνεπιβάτες σας, καθώς θα πρέπει να σας ρωτήσουν για να περάσουν. Είναι σαν να είστε ο αρχηγός της σειράς.
Ενώ εσείς δε χρειάζεται να ρωτήσετε κανέναν για να σηκωθείτε, έχετε τον πλήρη έλεγχο και την ελευθερία να πράξετε όπως θέλετε.
Ή ίσως είστε εσωστρεφείς. Οι εσωστρεφείς, όταν βρίσκονται σε μία ομάδα με πολλούς ανθρώπους, μπορεί να αισθάνονται κάπως περίεργα και προτιμούν να βρίσκονται λίγο πιο «έξω από τον κύκλο». Άλλες ερμηνείες είναι πως ίσως σας αρέσει να τα ελέγχετε όλα ή θέλετε να είστε πιο κοντά στην έξοδο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Οι Άγιοι των μεσαίων θέσεων
Εάν δεν σας ενοχλούν οι μεσαίες θέσεις δεν ξέρω πως αλλιώς να σας αποκαλέσω. Κάποιος που επιλέγει τη μεσαία θέση, συνήθως ταξιδεύει με κάποιον συγγενή ή φίλο, μεταξύ μας δεν εξηγείται κι αλλιώς η επιλογή αυτής της θέσης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς πάλι, ίσως να είστε πολύ εξωστρεφής. Σας αρέσει η κοινωνική επαφή με άλλους ανθρώπους και δε σας ενοχλεί καθόλου που πρέπει να είστε ανάμεσα σε δύο αγνώστους (Να το προσέξετε εάν είστε από εκείνους τους λαλίστατους επιβάτες που δε σ αφήνουν ούτε να κοιτάξεις αλλού αφού σου μιλάνε συνέχεια -εκ μέρους των υπόλοιπων επιβατών που επιθυμούν να κοιμηθούν, να ακούσουν μουσική ή να διαβάσουν το βιβλίο τους κατά τη διάρκεια της πτήσης).
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Mary Connell, εσείς που επιλέγετε τις μεσαίες θέσεις είστε οι ισχυροί υποστηρικτές της φράσης «ότι είναι να γίνει θα γίνει».
Εάν πάλι είστε με οικογένεια ή φίλους και σας «βάλουν» εκείνοι σε αυτή τη θέση τότε μάλλον είστε ο πιο «αδύναμος κρίκος», εκτός αν είστε μητέρα όπου θα προτιμήσει πάντα να πάρει κάτι λιγότερο καλό για να είναι οι υπόλοιποι ευχαριστημένοι (οι «Άγιοι» που λέγαμε παραπάνω).