Νομοθετική ρύθμιση ετοιμάζει η κυβέρνηση του Βερολίνου για να σταματήσει το δικαίωμα των ιδιοκτητών σπιτιών να ενοικιάζουν για λίγες μέρες τα σπίτια τους σε τουρίστες μέσω των ιστοσελίδων airbnb, homes away, 9Flats και άλλων παρόμοιων, διότι, όπως ισχυρίζεται, τα ενοίκια στην πόλη έχουν φτάσει στα ύψη.

Ήδη ξεκίνησαν απαγορεύσεις από την περασμένη Κυριακή από τη Γερμανική Κυβέρνηση που απειλεί με πρόστιμα, στην προσπάθειά της να κρατήσει τη στέγαση προσιτή για τους ντόπιους.

Ο νέος νόμος – Zweckentfremdungsverbot – περιγράφεται από τον κ. Andreas Geisel, επικεφαλής της αστικής ανάπτυξης του Βερολίνου, ως «ένα απαραίτητο και λογικό μέσο κατά της έλλειψης στέγης στο Βερολίνο». «Είμαι απόλυτα αποφασισμένος να συμβάλω στην επιστροφή των διαμερισμάτων στο λαό του Βερολίνου και στους νεοεισερχόμενους στη πόλη», δήλωσε. Τα ενοίκια στο Βερολίνο αυξήθηκαν 56% μεταξύ του 2009 και του 2014, αλλά είναι χαμηλά σε σύγκριση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις σε περίπου 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για το 2015.

Το  Βερολίνο είναι ένας από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ευρώπη, με 30,2 εκατ. διανυκτερεύσεις το περασμένο έτος, ενώ η τάση της Airbnb και των άλλων αντίστοιχων εταιρειών έχει επηρεάσει την τοπική ξενοδοχειακή βιομηχανία. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών GBI, οι ιδιωτικές ηλεκτρονικές κρατήσεις μέσω αυτών των κόμβων αντιπροσωπεύουν «μια παράλληλη αγορά» με 6,1 εκατ. διανυκτερεύσεις ετησίως.

Ο νόμος ψηφίστηκε το 2014, αλλά έδωσε μια μεταβατική περίοδο δύο ετών που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, όταν οι ιδιοκτήτες περιορίστηκαν μόνο στην ενοικίαση δωματίων μέσω αυτών των δικτυακών τόπων, και όχι ολόκληρων διαμερισμάτων ή σπιτιών. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους μέχρι και 100.000 ευρώ. 

Πηγή: Travel Daily News