Ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, την ώρα που πετούσε πάνω από τη θάλασσα της Ιαπωνίας κόντεψε να συγκρουστεί με ένα πολιτικό αεροσκάφος της Ολλανδικής KLM.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασενκοφ, το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος αποτέλεσε «πραγματική απειλή» για τα επιβατικά αεροπλάνα.

Ο Κονασενκοφ ανέφερε πως τα αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη πραγματοποιούν τακτικά πτήσεις κατά μήκος των ρωσικών ανατολικών συνόρων. «Αυτή τη φορά, ενώ πραγματοποιούσαν ελιγμούς κατά μήκος διεθνούς αεροδιαδρόμου, αμερικανικό αεροσκάφος κινδύνευσε να συγκρουστεί με επιβατικό αεροσκάφος», σημείωσε. Το περιστατικό, συνέβη στον αεροδιάδρομο που χρησιμοποιούν τακτικά η KLM για το δρομολόγιο Τόκυο-Άμστερνταμ και η Swiss Airlines για το δρομολόγιο Τόκυο-Ζυρίχη.

«Το πλήρωμα του ελβετικού αεροσκάφους ζήτησε από τους Ρώσους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο Βλαδιβοστόκ να παρακολουθήσουν τις κινήσεις ενός τετρακινητήριου αεροσκάφους αγνώστου προελεύσεως που κατευθυνόταν προς το μέρος τους», ανέφερε ο Κονασενκοφ. «Στη συνέχεια ο πύργος ελέγχου ζήτησε από τους Ελβετούς να κατέλθουν σε χαμηλότερο υψόμετρο πλεύσης».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε με επίσημη ανακοίνωση ότι στις 22 Μαΐου, ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ πραγματοποίησε αναγνωριστική πτήση πάνω από την Ιαπωνία, σε ύψος 10.000 μέτρων, έχοντας ωστόσο απενεργοποιήσει τον αναμεταδότη στίγματος.