Τον κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι στόχοι τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι ενδέχεται η αγορά να πέσει σε επίπεδα πριν από το 2015.

Στην ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που άρχισε τις εργασίες της παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρός του Ανδρέας Ανδρεάδης έκανε ειδική μνεία στο νέο «φόρο πληρότητας» όπως είπε για ξενοδοχεία πάνω από 2 αστέρια και για ενοικιαζόμενα δωμάτια για πάνω από 2 κλειδιά, χαρακτήριζοντάς τον «παράλογο».

tsipras sete

Όπως σημείωσε ο φόρος αυτός, που μέχρι πριν από λίγες ημέρες ονομαζόταν «τέλος διανυκτέρευσης», δεν είναι παρά «μία ταφόπλακα» για την τουριστική επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα του τομέα. Επεσήμανε ότι είναι αδύνατον να ελεγχθεί η καθημερινή πληρότητα του ενός εκατομμυρίου δωματίων, των 50 χιλιάδων καταλυμάτων της χώρας και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για «χαράτσι» που θα επιβληθεί απευθείας στον τουρίστα, αφού καμία τουριστική επιχείρηση δεν έχει πλέον τη δυνατότητα, όπως είπε, να τον απορροφήσει.

Έτσι, κατέληξε, αρκετοί Έλληνες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τον πληρώσουν και οι ξένοι, όταν αντιληφθούν πόσο αδικαιολόγητα ακριβή γίνεται πλέον η Ελλάδα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, θα την προσπεράσουν και θα επιλέξουν άλλο προορισμό. Υπογράμμισε ότι ήδη το πρώτο τετράμηνο του 2016 καταγράφονται σημάδια κόπωσης σε ό,τι αφορά στην πορεία της τουριστικής κίνησης στη χώρα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει του κινδύνου όχι μόνο να μην επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί αλλά τελικά η τουριστική κίνηση να κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 2015.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, παίρνοντας το λόγο, τόνισε ότι για την κυβέρνηση η ενίσχυση του τουρισμού είναι απόλυτη προτεραιότητα και γι’ αυτό έχει αποφασιστεί η στήριξή του στη βάση συγκεκριμένων αξόνων όπως είναι, μεταξύ άλλων, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η προώθηση – προβολή του ελληνικού τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών, το άνοιγμα νέων αγορών, η καλύτερη συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας για την τουριστική ανάπτυξη, η αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, η ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας, η βελτίωση των υποδομών, η ενίσχυση της διοικητικής οργάνωσης στο συγκεκριμένο τομέα.