Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, το 2016 αναμένεται να είναι μια καλή και κερδοφόρα χρονιά για τους αερομεταφορείς, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα δουν αύξηση κερδών σε ποσοστό 12%.  

Τα κέρδη των αερομεταφορέων θα εκτιναχθούν κατά 12% υψηλότερα το 2016 συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις που έκανε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορέων (IATA) στην τριμηνιαία έκθεσή της. Η αισιοδοξία του φορέα του κλάδου εδράζεται στη διατήρηση των τιμών του πετρελαίου – άρα και των αεροπορικών καυσίμων – σε χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, η ΙΑΤΑ ανακοίνωσε ότι τα κέρδη των αεροπορικών μεταφορών συνολικά θα φθάσουν στα 39,4 δισ. δολάρια την χρονιά που διανύουμε, ενώ το 2015 τα κέρδη που είχαν εμφανίσει οι εταιρείες ήταν 35,3 δισ. δολάρια. Το 2016 αναμένεται να είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά αύξησης της κερδοφορίας του κλάδου. Οι αερομεταφορείς της Βόρειας Αμερικής θα εμφανίσουν πάνω από τα μισά κέρδη του κλάδου.

iata

Παρά τη μεγάλη αύξηση κερδών η ΙΑΤΑ προβλέπει, ωστόσο, κάμψη του ρυθμού αύξησης της επιβατικής κίνησης το 2016. Προβλέπει ειδικότερα αύξηση 6,2% της ζήτησης για αεροπορικά εισιτήρια, όταν πέρυσι η αύξηση έναντι του 2014 ήταν 7,4%. «Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα βοηθήσουν και εφέτος τις εταιρείες να αυξήσουν τα κέρδη τους. Πιθανό να βρισκόμαστε, πάντως, κοντά στο ανώτερο επίπεδο επηρεασμού της κερδοφορίας των εταιρειών που μπορούν να επιφέρουν τα φθηνά καύσιμα», δήλωσε ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ Τόνι Τάιλερ.

Συνολικά ο κλάδος των αερομεταφορών αναμένεται να πετύχει τζίρο 709 δισ. δολαρίων το 2016. Κατά μία εκδοχή η κερδοφορία θα έπρεπε να είναι υψηλότερη, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ. «Αν το δούμε από μια διαφορετική γωνία, τα Starbucks κερδίζουν 11 δολάρια για κάθε τζίρο 100 δολαρίων που κάνουν, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες κερδίζουν 5,60 δολάρια», σημείωσε ο Τάιλερ. Οι αεροπορικές εταιρείες της Βόρειας Αμερικής θα εμφανίσουν συνολικά κέρδη 22,9 δισ. δολαρίων, ενώ οι εταιρείες της Αφρικής προβλέπεται να συσσωρεύσουν ζημιές 500 εκατ. δολαρίων.