Στα χέρια της κινεζικής Shanghai Yiqian Trading Company περνάει τελικά το ζημιογόνο περιφερειακό αεροδρόμιο Φρανκφούρτης-Χάαν, το μεγαλύτερο μερίδιο του οποίου ανήκει σήμερα στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Η εξαγορά από την κινεζική εταιρία θα δώσει «περαιτέρω ώθηση» στη μελλοντική ανάπτυξη του αεροδρομίου, εκτίμησε χθες Δευτέρα ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Ρότζερ Λέβεντς.

Σύμφωνα με τον ίδιο η τοπική κυβέρνηση πούλησε το μερίδιό της (82,5%) έναντι ενός «χαμηλού διψήφιου αριθμού» εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο πλειοδοτικού διαγωνισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου είχε εξαγοράσει το αεροδρόμιο Φρανκφούρτης-Χάαν από την Fraport το 2009 έναντι του συμβολικού ποσού του ενός ευρώ.

Το υπόλοιπο 17,5% ανήκει στο κρατίδιο της Έσσης, το οποίο διαπραγματεύεται στην παρούσα φάση επίσης την παραχώρηση του μεριδίου του, πιθανότατα στον ίδιο επενδυτή. «Είμαστε στην τελική ευθεία», δήλωσε εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου Οικονομικών χθες Δευτέρα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διευθετηθούν ακόμη ορισμένες λεπτομέρειες.

Στόχος η προσέλκυση ασιατικών επιχειρήσεων

Στόχος της Shanghai Yiqian Trading Company είναι να δώσει νέα πνοή στην επιβατική και εμπορική δραστηριότητα του αεροδρομίου Φρανκφούρτης-Χάαν, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα ως επί το πλείστον από low cost αεροπορικές εταιρείες. Στο Χάαν έχει μια από τις μεγαλύτερες βάσεις της στη Γερμανία η ιρλανδική Ryanair, η οποία ωστόσο έχει περιορίσει αισθητά τα τελευταία χρόνια την προσφορά της στο Χάαν, προτιμώντας να απογειώνει τα αεροπλάνα της από μεγαλύτερα αεροδρόμια, όπως της Κολωνίας. Η κινεζική εταιρία σκοπεύει να προσελκύσει σειρά συνεργαζόμενων ασιατικών επιχειρήσεων.

Το μικρό αεροδρόμιο, που βρίσκεται σε απόσταση 120 χλμ. περίπου από το διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, σημειώνει εδώ και χρόνια απώλειες εκατομμυρίων με το πλέον ζημιογόνο κομμάτι των δραστηριοτήτων του να αφορά το εμπόριο: ο όγκος των μεταφερόμενων προϊόντων μέσω του Χάαν μειώθηκε κατακόρυφα το 2015 κατά 39,9% στους 79.700 τόνους. Ο αριθμός των επιβατών αντίθετα και έπειτα από συνεχή πτώση τα προηγούμενα χρόνια κατέγραψε πέρσι αισθητή αύξηση κατά 9%, φτάνοντας τους συνολικά 2,67 εκατομμύρια επιβάτες.

Κρατικές επιχορηγήσεις παρά την πώληση

Ακόμη και μετά την πώλησή του όμως το περιφερειακό αεροδρόμιο θα συνεχίσει να απολαμβάνει της οικονομικής στήριξης του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Βασική προϋπόθεση είναι να καλύπτει ο επενδυτής τουλάχιστον το 50% του συνολικού επενδυτικού κόστους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να ολοκληρωθεί η πώληση θα πρέπει προηγουμένως να δώσει τη συγκατάθεσή του το περιφερειακό κοινοβούλιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Αυτό αναμένεται να γίνει πριν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών, όπως εξήγησε ο υπ. Εσωτερικών του κρατιδίου Λέβεντς.

Το περιφερειακό αεροδρόμιο του Χάαν δεν είναι το μοναδικό που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κινέζων επενδυτών. Το 2007 πουλήθηκε σε Κινέζους και το μικρό αεροδρόμιο Σβερίν-Πάρχιμ που βρίσκεται στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας.