Όταν σκεφτόμαστε να πραγματοποιήσουμε κάποιο ταξίδι μέσα στον Ιούνιο το μυαλό μας αμέσως πηγαίνει σε κάποιο νησί και διακοπές συνδυασμένες με ήλιο, θάλασσα, μαγιό και κοκτέιλ. Ωστόσο υπάρχουν και οι επίδοξοι ταξιδιώτες που δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν την πεπατημένη και επιλέγουν το… εναλλακτικό.

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που μπορεί να απολαύσει κάποιος τα θαύματα της φύσης, την άγρια ζωή και να βρεθεί σε τοπία που έβλεπε πάντα στα ντοκιμαντέρ της τηλεόρασης, με το όνειρο να τα δει κάποτε κι από κοντά. Τα παρακάτω μέρη ενδείκνυνται ακριβώς γι’ αυτό.

Γροιλανδία, για χαλάρωση στον ήλιο του μεσονυχτίου

groin2-thumb-large (1)
Στην κεντρική Γροιλανδία, ο ήλιος ανατέλλει στο τέλος Μαΐου και μένει στον ουρανό μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Ο ήλιος του μεσονυχτίου είναι ένα πολύ ιδιαίτερο φαινόμενο, με τον ήλιο να λάμπει σε χαμηλά επίπεδα και το τοπίο να παίρνει μια αιθέρια και εξωπραγματική χροιά, όπου τα παγόβουνα «λούζονται» σε ροζ αποχρώσεις και τα φιορδ ζεσταίνονται από τις ήπιες καλοκαιρινές ημέρες.

photoday-24-10-2013

Στο Ιλούλισσατ μπορεί κάποιος να περάσει ανάμεσα από τεράστια παγόβουνα σε ένα μεταμεσονύκτιο ταξίδι με καραβάκι, όπου ο ήλιος φωτίζει ακόμη και όταν η μηχανή σβήσει, η ηρεμία και η ησυχία του τόπου, παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι ντόπιοι περιμένουν πώς και πώς αυτή την εποχή, μετά τους χειμερινούς σκοτεινούς μήνες και τα ψαροκάικα μένουν έξω μέχρι αργά, ενώ τα παιδιά παίζουν στους δρόμους. Οι δραστηριότητες βρίσκονται στο απόγειο τους στην εθνική τους γιορτή στις 21 Ιουνίου, τη μεγαλύτερη η μέρα του χρόνου. Τότε είναι που τα χωριά και οι πόλεις της χώρας γιορτάζουν με παραδοσιακή μουσική, σημαίες και λόγους.

Εθνικό Πάρκο Volcanoes, Ρουάντα

7-Bwindi-Overview
Οι γορίλες στην ομίχλη μπορεί να είναι αινιγματικοί, τίποτα, όμως, δεν μπορεί να φτάσει το μεγαλείο της ηλιαχτίδας που περνά μέσα από τα δέντρα, στα βάθη του αφρικανικού τροπικού δάσους και φωτίζει μια οικογένεια από γορίλες. Η κατοικία τους είναι οι απότομες πλαγιές των τροπικών ηφαιστείων στη Ρουάντα, κάτι που σημαίνει ότι την περίοδο με τις πολλές βροχές είναι δύσκολο να φτάσει κάποιος –γι’ αυτό και ο Ιούνιος είναι ιδανικός μήνας, αφού οι βροχές στο Εθνικό Πάρκο μειώνονται κατά το 1/10 σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Με άλλα λόγια, τώρα έχει κάποιος καλύτερη πιθανότητα να απολαύσει τη φύση, να δει τους γορίλες και να βγάλει υπέροχες φωτογραφίες. Όποιος τους έχει συναντήσει, μιλά για μια από τις πιο δυνατές εμπειρίες επαφής με την άγρια φύση.

5-Days-of-Rwanda-gorillas-to-Parc-Nationale-Des-Volcanoes-and -Uganda- Queen-Elizabeth-National-Park-Safari

 

Assam, για να γνωρίσετε την ταντρική πλευρά της Ινδίας

Akashiganga_Water_FallsΤον Ιούνιο καταφτάνουν και οι μουσώνες στην Ινδία, καθιστώντας την off-season για τους τουρίστες. Τότε, όμως, είναι που συμβαίνει ένα από τα πιο συγκλονιστικά φεστιβάλ της, μακριά από τα τουριστικά σποτ της βορειοανατολικής χώρας. Το Assam αποτελεί μια περιοχή φυτειών και ζούγκλας, η οποία φιλοξενεί τους τελευταίους ινδικούς ρινόκερους και τις τελευταίες τίγρεις του πλανήτη. Τον Ιούνιο, όμως, η προσοχή όλων στρέφεται στην πρωτεύουσα του Assam, την Guwahati, για το φεστιβάλ Ambubachi Mela. Ο ναός Kamakhya αποτελεί το σημείο όπου έπεσαν τα γεννητικά όργανα της θεάς Sati, όταν το σώμα της τυλίχτηκε στις φλόγες. Για τη θεά αυτή πραγματοποιούνται θυσίες κατά τη διάρκεια όλης της χρονιά, με τους εορτασμούς να κορυφώνονται κατά το Ambubachi Mela, όταν ο ναός γεμίζει με χιλιάδες πιστούς sadhus (ασκητές), οι οποίοι πραγματοποιούν ταντρικές τελετουργίες για να γιορτάσουν τον… εμμηνορροϊκό κύκλο της θεάς της γονιμότητας. Σε μια καλή χρονιά, οι επισκέπτες που φτάνουν για το φεστιβάλ στην περιοχή, μπορεί να είναι πάνω από 1 εκατομμύριο!