Πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί επιστρέφουμε άρρωστοι από κάποιο ταξίδι μας, επιρρίπτοντας συνήθως ευθύνες στην αλλαγή κλίματος, το φαγητό που αγοράσαμε από κάποιο fast food εστιατόριο, το νερό ή ακόμα και την ίδια την… πτήση, που τελικά ίσως και να αποτελεί τον μεγαλύτερο ένοχο. Αν και τα αποτελέσματα ερευνών ποικίλλουν, οι περισσότερες μελέτες δείχνουν πως τα αεροσκάφη είναι τρομεροί φορείς μικροβίων.

Έρευνα της Wall Street Journal έδειξε πως κατά την πτήση υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης κρυολογήματος κατά 20%, ενώ σε μελέτη του περιοδικού Journal of Environmental Health προέκυψε πως μέσα στους αερομεταφορείς είναι 100 φορές πιο πιθανό να μεταδοθεί κάποια ασθένεια σε σχέση με την καθημερινότητα στο έδαφος.

Οι λόγοι που συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτα σαφείς, ωστόσο σύμφωνα με τους εκδότες της δεύτερης έρευνας, μεταξύ των αιτιών, βρίσκεται ο κοινός μη ανακυκλώσιμος αέρας της καμπίνας του αεροσκάφους, η στενή επαφή με συνταξιδιώτες και τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα υγρασίας.

woman-sneezing-on-airplane-vert_tc5tzi

Τips για να παραμείνετε υγιείς μετά από μία πτήση:

Mείνετε ενυδατωμένοι
To άφθονο νερό δεν θα αντιμετωπίσει μόνο τα συνήθη συμπτώματα αφυδάτωσης των αεροπορικών ταξιδιών, όπως πονοκεφάλους, προβλήματα στο στομάχι, κράμπες και κόπωση, αλλά παράλληλα θα ενισχύσει τους ανοσοποιητικούς μηχανισμούς του οργανισμού σας. Προτιμήστε να πίνετε συχνά νερό καθ’ όλη την διάρκεια της πτήσης, από ότι πριν την επιβίβασή σας ή μόνο μία φορά κατά την παραμονή σας μέσα στο αεροπλάνο.

Κρατήστε τα χέρια σας καθαρά
Τα χέρια είναι ο βασικός πόλος έλξης μικροβίων. Επιστήμονες αναφέρουν ότι οι ιοί που προκαλούν το κρυολόγημα και τη γρίπη μπορούν να επιβιώσουν για ώρες στο δέρμα σας ή σε αντικείμενα που αγγίζετε. Το να πλύνετε απλά τα χέρια σας μία φορά πριν την πτήση και μία μετά από αυτή με ζεστό νερό και σαπούνι θα αποτελέσει έναν πολύ ισχυρό προμαχώνα εναντίον της μεταβίβασης βλαβερών μικροοργανισμών.

Μην ξεχνάτε τη στοματική υγιεινή
Ακριβώς όπως το να έχετε τα χέρια σας καθαρά, μπορεί να αποτρέψει τη μετάδοση των μικροβίων, το να χρησιμοποιήσετε κατά την πτήση ένα στοματικό διάλυμα, μπορεί να προσθέσει άλλο ένα στρώμα προστασίας, ενώ ταυτόχρονα θα κρατήσει τον λαιμό σας ενυδατωμένο. Απλά βεβαιωθείτε πως η συσκευασία με το στοματικό διάλυμα σας είναι αρκετά μικρή ώστε να επιτρέπεται από τους νέους κανόνες ασφαλείας για τα υγρά και τα τζελ.

Να φοράτε μάσκα προσώπου
Η NIH αναφέρει πως τα αερομεταφερόμενα μικρόβια είναι μία από τις δύο κορυφαίες πηγές μόλυνσης από τον ιό του κρυολογήματος. Μία μάσκα προστασίας μπορεί είτε να σας προστατεύσει από την εν λόγω λοίμωξης είτε αν έχετε ήδη μολυνθεί θα αποφύγετε την μετάδοσή της στους συνταξιδιώτες σας.