Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη τους νέους κανονισμούς που θα ισχύουν για τη χρήση των μικρών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται διαρκώς εντός του οπτικού πεδίου του χειριστή τους.

Με βάση τους νέους κανονισμούς, που θα τεθούν σε εφαρμογή στα τέλη Αυγούστου, τα μη επανδρωμένα, τηλεχειριζόμενα αεροπλάνα βάρους μικρότερου των 25 κιλών θα επιτρέπεται να πετούν σε ύψος μέχρι 400 πόδια (122 μέτρα) και με μέγιστη ταχύτητα 100 μιλίων (161 χιλιόμετρα) την ώρα. Δεν θα επιτρέπεται να πετούν τη νύχτα, εκτός και αν διαθέτουν ένα συγκεκριμένο σύστημα φωτισμού. Επίσης, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπλοΐας (FAA), δεν θα μπορούν να πλησιάζουν σε αεροδρόμια σε απόσταση μικρότερη των 6 χιλιομέτρων.

«Θέλουμε να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ καινοτομίας και ασφάλειας», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Μεταφορών Άντονι Φοξ.

Τα μικρά τηλεκατευθυνόμενα μπορεί να είναι από απλά παιχνίδια μέχρι και υπερσύγχρονα αεροπλανάκια εφοδιασμένα με κάμερες για βιντεοσκόπηση από αέρος.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι διαβουλεύσεις για να καθοριστούν συγκεκριμένοι κανονισμοί για τη μεταφορά δεμάτων με drones συνεχίζονται.

Στις αρχές του 2013 η Amazon είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει στο μέλλον μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να αποστέλλει τις παραγγελίες των πελατών της. Τη δυνατότητα αυτή εξετάζουν επίσης η αμερικανική εταιρεία Wal-Mart, ο όμιλος Alphabet (πρώην Google) και ο κινεζικός κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου Alibaba.