Το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse 2 προσγειώθηκε σήμερα στη Σεβίλλη της Ισπανίας, τρεις ημέρες μετά την απογείωσή του από τη Νέα Υόρκη για τον 15ο σταθμό του γύρου του κόσμου που πραγματοποιεί έχοντας ως μοναδικό του καύσιμο την ηλιακή ενέργεια.

“Δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω, είναι τόσο φανταστικό”, αναφώνησε ο Ελβετός πιλότος Μπερτράν Πικάρ, μιλώντας με το κέντρο ελέγχου του αεροσκάφους στο Μονακό απευθείας μέσω Διαδικτύου. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε ενώ ακούγονταν θερμά χειροκροτήματα στο αεροδρόμιο της Σεβίλλης.

Το μονοθέσιο Solar Impulse 2 προσγειώθηκε λίγο μετά τις 07.30 τοπική ώρα στη Σεβίλλη. Είχε απογειωθεί από το Διεθνές Αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι γύρω στις 02:30′ τοπική ώρα της 20ης Ιουνίου. Η πτήση των 71 ωρών ήταν το 15ο σκέλος του ταξιδιού του γύρου του κόσμου με το μονοθέσιο αεροπλάνο που πιλοτάρουν εναλλάξ οι Ελβετοί αεροπόροι Μπερτράν Πικάρ και Αντρέ Μπόρσμπεργκ.

“Άψογα”, είπε ο Πικάρ μετά την προσγείωση, ευχαριστώντας το πλήρωμα των μηχανικών του για τις προσπάθειές τους.

Οι χρήστες του Διαδικτύου μπόρεσαν να παρακολουθήσουν απευθείας τη διαδρομή αυτή, χάρη σε κάμερες που είχαν τοποθετηθεί μέσα στη καμπίνα, πάνω στην ουρά και κάτω από τα φτερά του αεροπλάνου.

Βάρους μόλις 1,5 τόνου αλλά μεγάλο όσο ένα Μπόινγκ 747, το αεροπλάνο πετά σε μέση ταχύτητα 50 -70 χλμ. την ώρα, χάρη σε μπαταρίες που αποθηκεύουν την ηλεκτρική ενέργεια, την οποία παράγουν περίπου 17.000 φωτοβολταϊκά κύτταρα που είναι τοποθετημένα πάνω στα φτερά του.

Η καμπίνα των 3,8 κυβικών μέτρων είναι εξοπλισμένη με φιάλες οξυγόνου για να μπορούν οι πιλότοι να αναπνέουν.

Το ηλιακό αεροσκάφος ξεκίνησε τον περίπλου του στις 9 Μαρτίου 2015 στο Αμπού Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), έκανε σταθμό στο Μουσκάτ του Ομάν, στο Αχμενταμπάντ και στο Βαρανάσι της Ινδίας, στο Μανταλάι της Μιανμάρ, στο Τσονγκίνγκ και στο Ναντζίνγκ στην Κίνα και μετά στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας.

Στη συνέχεια διέσχισε τον Ειρηνικό, κάνοντας έναν μη προγραμματισμένο σταθμό για τεχνικούς λόγους στη Χαβάη και μετά συνέχισε την πτήση του πάνω από τις ΗΠΑ.

“Είναι η πρώτη φορά που ηλιακό αεροσκάφος διέσχισε τον Ατλαντικό!” υπογράμμισε ο πιλότος πριν κατεβεί από το αεροπλάνο, εξαντλημένος μετά το μεγάλο ταξίδι.