Έπειτα από οκτώ μήνες διπλωματικής κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας προσγειώθηκε στην Αντάλια της νότιας Τουρκίας, το Σάββατο, το πρώτο ρωσικό τσάρτερ με τουρίστες.

Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, το αεροσκάφος της εταιρίας Rossiya Airlines, που είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα με 189 επιβάτες, προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του παραθαλάσσιου θέρετρου.

Είναι οι πρώτοι Ρώσοι τουρίστες που φθάνουν στην Τουρκία, δέκα ημέρες μετά την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στον τουριστικό τομέα, στο πλαίσιο της «εξομάλυνσης» των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

Η κρίση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, οι οποίες υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στη σύγκρουση στη Συρία, προκλήθηκε μετά την κατάρριψη στα τέλη Νοεμβρίου ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά F-16 πάνω από τα συριακά σύνορα και τον θάνατο του Ρώσου πιλότου.

Σε αντίποινα, η Μόσχα υιοθέτησε μέτρα κατά της Άγκυρας που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων εμπάργκο στις εισαγωγές τουρκικών φρούτων και λαχανικών και απαγόρευση σε Ρώσους εργοδότες να προσλαμβάνουν Τούρκους εργαζόμενους.