Η πολιτειακή αστυνομία του Τέξας επιβεβαίωσε ότι 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο όταν συνετρίβη ένα αερόστατο, το οποίο, όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες, προσέκρουσε πάνω σε εναέριες γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης κι έπιασε φωτιά πριν πέσει στο έδαφος.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) ανέφερε ότι η συντριβή του αερόστατου, μια από τις πιο πολύνεκρες που έχουν καταγραφεί ποτέ, έγινε κοντά στην πόλη Λόκχαρτ, περίπου 50 χλμ. νότια του Όστιν, και ότι στο καλάθι του βρίσκονταν 16 άνθρωποι.

Η FAA δεν αναφέρθηκε σε νεκρούς, όμως ο Ντάνιελ Λο, σερίφης της Κομητείας Κάλντγουελ, δήλωσε πως δεν βρέθηκαν επιζώντες και ότι το γραφείο του εργάζεται για την αναγνώριση των επιβαινόντων. Εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας επιβεβαίωσε ότι και οι 16 επιβαίνοντες στο αερόστατο είναι νεκροί.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (NTSB) δεν έχει κάνει κάποια εκτίμηση για τα αίτια του δυστυχήματος, που σημειώθηκε μια ημέρα με καθαρό ουρανό. Ένας εκπρόσωπός του περιορίστηκε να πει ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Έρευνας (FBI) έστειλε μια ομάδα για να βοηθήσει στη συγκέντρωση στοιχείων.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε πως το αερόστατο ανήκει σε μια εταιρεία ταξιδίων που προσφέρει περιηγήσεις με τέτοια πτητικά μέσα.

Η Μάργκαρετ Γουάιλι, μια 66χρονη κάτοικος της περιοχής, είπε σε δημοσιογράφους πως πιστεύει ότι πριν συντριβεί, το αερόστατο προσέκρουσε σε μέρος του δικτύου υψηλής τάσης κι αμέσως ακούστηκαν ισχυροί κρότοι σαν εκπυρσοκροτήσεις όπλου.

Το αερόστατο μετατράπηκε σε «μια μεγάλη μπάλα φωτιάς», είπε στους δημοσιογράφους.

Το συγκεκριμένο δυστύχημα είναι ένα από τα πιο πολύνεκρα του είδους στο δυτικό Ημισφαίριο, σύμφωνα με τον Τζεφ Τσάτερτον, εκπρόσωπο της ομοσπονδίας των ιδιοκτητών αερόστατων στη βόρεια Αμερική. «Χιλιάδες αερόστατα πετούν κάθε χρόνο. Αυτό (το δυστύχημα) είναι απερίγραπτα τραγικό αλλά μάλλον μοναδικό». Κατά τον Τσάτερτον, υπάρχουν πάνω από 150 εταιρείες που πετούν αερόστατα στη βόρεια Αμερική.

Το δυστύχημα σημειώθηκε περίπου τρία χρόνια αφού 19 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Ασιάτες κι Ευρωπαίοι τουρίστες, σκοτώθηκαν σε μια συντριβή αερόστατου στο Λούξορ της Αιγύπτου.

Έναν χρόνο νωρίτερα ένα αερόστατο έπιασε φωτιά και συνετρίβη στη Νέα Ζηλανδία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 11 επιβαίνοντες σε αυτό.

Από το 1964 ως το 2013, το NTSB ερεύνησε συνολικά 760 ατυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν αερόστατα, από τα οποία τα 67 ήταν θανατηφόρα.