Τέλος στα «σκιώδη» ενοίκια που λαμβάνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω της ιστοσελίδα Airbnb, θέλει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, η απόφαση αυτή προέκυψε έπειτα από τις καταγγελίες του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων ότι ενώ η χώρα παρουσιάζει ρεκόρ επισκεπτών, η οικονομία χάνει περίπου 270 εκατ. ευρώ από τις «γκρίζες» μισθώσεις.

Στο υπουργείο ετοιμάζεται ένα νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο, με το οποίο θα επιβάλλεται 3% φόρος σε όσους εκμισθώνουν ακίνητα μέσω γνωστών ιστοσελίδων όπως και αυτό του Airbnb, ενώ οι ιδιοκτήτες θα πρέπει επίσης να δηλώνουν τα ποσά που λαμβάνουν στη φορολογική τους δήλωση προκειμένου να φορολογούνται με τους συντελεστές που επιβαρύνονται τα εισοδήματα από τα ενοίκια.

Όσοι αποφασίσουν να μην δηλώσουν το ακίνητο που εκμισθώνεται μέσω διαδικτύου θα δεχθούν έλεγχο και διασταύρωση, καθώς το υπουργείο έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες προκειμένου να ενημερώνεται για όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται είτε στην Ελλάδα, είτε σε τράπεζα του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι το υπουργείο αναμένεται να ελέγξει συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και πριν την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου.