Τον καλύτερο μήνα του καλοκαιριού φαίνεται ότι διανύει για μια ακόμη χρονιά το νησί της Θάσου, όσον αφορά στην τουριστική πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων και λοιπών τουριστικών καταλυμάτων. Όπως επισημαίνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης, «ανέκαθεν ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Θάσου. Ιδιαίτερα φέτος, όμως, τα νέα είναι πολύ καλά, καθώς η πληρότητα αγγίζει σχεδόν το 100% με την μερίδα του λέοντος να καταλαμβάνουν κατά κύριο λόγο οι ξένοι τουρίστες. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι πώς θα καταφέρουμε να παρατείνουμε την τουριστική περίοδο φτάνοντάς την, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου που είναι το ιδανικότερο. Στο τελευταίο συμβάλουν, όχι μόνο οι καιρικές συνθήκες, που σίγουρα επηρεάζουν, αλλά και η επικρατούσα πολιτική και οικονομική κατάσταση, οπότε ανάλογα διαμορφώνεται και η ψυχολογία των τουριστών, ελλήνων και ξένων».

Ο κ. Παρασχούδης τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια το τουριστικό προϊόν του νησιού έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, όπως επίσης, και οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Ωστόσο, οι τιμές κρατούνται σε χαμηλά επίπεδα, ανάλογα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και σε σύγκριση με ό,τι ισχύει σε άλλα νησιά και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, «γιατί μόνο έτσι μπορούμε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί». «Ωστόσο», σημειώνει, «πρέπει να αναλογιστεί κάποιος πόσο υψηλή φορολογία καταβάλει ο έλληνας τουριστικός επιχειρηματίας και πόσο μεγάλα είναι τα δικά του έξοδα, συγκριτικά με έναν που διατηρεί μια ξενοδοχειακή μονάδα στην Ισπανία ή την Ιταλία, ώστε να αντιληφθεί το περιθώριο κέρδους που έχουμε εμείς».

Το νησί της Θάσου διαθέτει συνολικά 10.000 κλίνες σε ξενοδοχεία, 20.000 κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και περίπου 5.000 κλίνες σε αυτόνομες κατοικίες. Κάθε νέα επένδυση, λοιπόν, που υλοποιείται στο νησί είναι σημαντική και στοχεύει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Έτσι, οι δυο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων που λειτούργησαν φέτος στην Θάσο έγιναν δεκτές μάλλον με ικανοποίηση, καθώς, όπως επισημαίνεται, συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος, κυρίως όμως, των υψηλών εισοδημάτων.

Η πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα είναι βουλγαρικών συμφερόντων και κατασκευάστηκε μέσα σε δέκα μήνες σε παραθαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα Κοίνυρα και τις Αλυκές. Βρίσκεται πλησίον αρχαιολογικού χώρου και παρά την έντονη γραφειοκρατικά που συνάντησε ο βούλγαρος επιχειρηματίας δεν υποχώρησε και σήμερα, πέρα από την μεγάλη τουριστική επένδυση που υλοποίησε, έκανε επισκέψιμο κι ένα τμήμα του αρχαιολογικού χώρου. Η δεύτερη μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα κατασκευάστηκε στην περιοχή Πάχη από θάσιο επιχειρηματία με τη συνδρομή μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία και μίσθωσε το ξενοδοχείο για Βρετανούς τουρίστες για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Παραδοσιακά τη Θάσο επισκέπτονται τουρίστες από τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ ιδιαίτερα φέτος μεγάλη αύξηση υπήρξε από την Πολωνία. Το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου επιλέγουν, επίσης, για τις διακοπές τους Βούλγαροι, Ρουμάνοι, αλλά και οι Τούρκοι, που προέρχονται κυρίως από την Κωνσταντινούπολη.