Με αρνητικό πρόσημο οι κρατήσεις φέτος μετά την άνοδο του 2014-2015. Τις 9.000 φθάνουν οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων που λειτουργούν παράνομα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Π. Τοκούζη.

Πτώση κρατήσεων το μέγεθος της οποίας θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της φετινής τρέχουσας τουριστικής περιόδου, καταγράφουν οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ) Παναγιώτη Τοκούζη.

Μιλώντας στο Euro2day.gr ο επικεφαλής της ΣΕΤΚΕ επεσήμανε πως η ροή κρατήσεων εξελίχθηκε καλά τον Ιούλιο και συνεχίζει το ίδιο καλά τον Αύγουστο. Εξήγησε, ωστόσο, πως η μείωση κρατήσεων και εσόδων που καταγράφουν οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων οφείλεται στον χαμένο Μάϊο αλλά και τον Ιούνιο. Αποτέλεσμα, όπως εξήγησε, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εικόνα που διαμορφώθηκε για τη χώρα με αφορμή τις προσφυγικές ροές αλλά και την επίδραση των τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ επεσήμανε ταυτόχρονα τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε στις επιχειρήσεις του χώρου, η κατάρρευση της ελληνικής αγοράς την τελευταία τριετία. «Η μείωση των Ελλήνων πελατών την τελευταία τριετία ίσως και να ξεπερνά το 70%» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η φετινή πτώση της κίνησης στις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων συνιστά υποχώρηση για τις επιχειρήσεις του χώρου οι οποίες, σύμφωνα με τον Π. Τοκούζη, κατέγραψαν αύξηση της πελατείας τη διετία 2014 και 2015. «Η άνοδος, μάλιστα, θα ήταν μεγαλύτερη το 2015 αν δεν υπήρχαν τα capital control» ανέφερε.

Η «φυγή» των Ελλήνων πελατών έστρεψε τις επιχειρήσεις του χώρου στον εισερχόμενο τουρισμό. Όπως εξηγεί, όμως, ο Π. Τοκούζης σε καλή οικονομική κατάσταση βρίσκεται μόνο το 30% των επιχειρήσεων του είδους οι οποίες λειτουργούν τις μεγαλύτερες μονάδες δυναμικότητας 10-20 δωματίων. Αντίθετα μεγάλη πίεση δέχονται οι μικρότερες από τις επιχειρήσεις δυναμικότητας έως 10 δωματίων.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου, σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ δέχονται πίεση από τα παράνομα καταλύματα, τα καταλύματα που λειτουργούν πλέον με καθεστώς αστικών μισθώσεων αλλά ακόμα και τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων.

«Την τελευταία επταετία, για παράδειγμα, στα Δωδεκάνησα προστέθηκαν στο υπάρχον δυναμικό 40.000 κλίνες σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Με επιδοτήσεις, μάλιστα, που δόθηκαν από την επίσημη Πολιτεία. Το αποτέλεσμα ήταν τα πολλά, πλέον, ξενοδοχεία πέντε αστέρων να ρίξουν τις τιμές στα επίπεδα των 15 Ευρώ all inclusive ανά άτομο. Με αυτό τον τρόπο, όμως, δεν ανταγωνίζονται μόνο τα ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων αλλά ακόμα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που δεν μπορούν να προσφέρουν αυτές τις τιμές»

 

Πηγή: euro2day.gr