Το βούλωμα των αυτιών στο αεροπλάνο είναι το στρες που ασκείται στο τύμπανο του αυτιού σας και σε άλλους ιστούς του μέσου ωτός, όταν η πίεση του αέρα στο μέσο αυτί και η πίεση του αέρα στο περιβάλλον δεν συμβαδίζουν.

Το ενοχλητικό αυτό φαινόμενο εκδηλώνεται κατά την έναρξη της πτήσης, όταν το αεροπλάνο βρίσκεται σε άνοδο από την απογείωση ή στο τέλος μιας πτήσης, όταν το αεροπλάνο είναι πορεία καθόδου για προσγείωση. Οι γρήγορες αλλαγές στο υψόμετρο προκαλούν μεταβολές της πίεσης του αέρα.

 

Τι μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε το βούλωμα στα αυτιά

 

Χασμουρητό και κατάποση σάλιου κατά την απογείωση και προσγείωση

Το χασμουρητό και η κατάποση ενεργοποιούν τους μυς που ανοίγουν τις ευσταχιανές σάλπιγγες. Μπορείτε να πιπιλίζετε μια καραμέλα ή να μασάτε μια τσίχλα για να σας βοηθήσει.

Χρησιμοποιήστε την μέθοδο “Valsalva”

Κλείστε με τα δάχτυλά σας τα ρουθούνια σας και με το στόμα σας κλειστό φυσήξτε απαλά από την μύτη. Επαναλάβετε αρκετές φορές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, για να εξισωθεί η πίεση μεταξύ των αυτιών σας και της καμπίνας του αεροπλάνου.

Μην κοιμάστε κατά τη διάρκεια απογειώσεων και προσγειώσεων

Αν είστε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια ανάβασης και κατάβασης, μπορείτε να κάνετε τις απαραίτητες τεχνικές όταν νιώθετε την πίεση στα αυτιά σας.

Χρησιμοποιήστε ένα αποσυμφορητικό ρινικό σπρέι

Αν έχετε ρινική συμφόρηση, χρησιμοποιήστε ένα ρινικό αποσυμφορητικό περίπου 30 λεπτά έως μία ώρα πριν από την απογείωση και την προσγείωση.

Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες

Θα σας βοηθήσουν να εξισώσετε σιγά-σιγά την πίεση στο τύμπανό σας κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης.

 

Πηγή: iatropedia