Μια ρωσική αντιπροσωπεία θα αφιχθεί σήμερα, Τετάρτη, στο Κάιρο στο πλαίσιο της διαδικασίας για να αποφασιστεί εάν οι εμπορικές πτήσεις από τη Ρωσία στην Αίγυπτο και αντιστρόφως θα ξαναρχίσουν, μετά την αεροπορική καταστροφή του περασμένου Οκτωβρίου, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από εμπειρογνώμονες, θα αποτιμήσει τα μέτρα ασφαλείας και τις τεχνικές βελτιώσεις που προώθησε το Κάιρο, ανέφερε το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας χθες.

«Μια υψηλόβαθμη ρωσική αντιπροσωπεία θα αφιχθεί στο Κάιρο αύριο για να μελετήσει εάν μπορούν να ξαναρχίσουν οι πτήσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Αίγυπτο», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Ένα αεροσκάφος Airbus A321 της εταιρείας Metrojet, με το οποίο επέστρεφαν Ρώσοι τουρίστες από το Σαρμ ελ Σέιχ στην Αγία Πετρούπολη, κατέπεσε τον Οκτώβριο στο Σινά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 224 επιβαίνοντες. Την ευθύνη για την καταστροφή ανέλαβε το ΙΚ, υποστηρίζοντας ότι κατάφερε να βάλει βόμβα στο αεροσκάφος.

Η Ρωσία και δυτικές κυβερνήσεις επιβεβαίωσαν σχεδόν αμέσως ότι το αεροσκάφος καταστράφηκε εξαιτίας έκρηξης βόμβας και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι αργότερα απέδωσε επίσης την καταστροφή σε τρομοκρατική ενέργεια.

Η Μόσχα ανέστειλε όλες τις πτήσεις από και προς την Αίγυπτο μετά την καταστροφή, εξέλιξη που αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για τον τουριστικό τομέα στη χώρα της Μέσης Ανατολής, η οικονομία της οποίας έχει ήδη τρωθεί.