Ποιά η σχέση αρχιτεκτονικής και δημοκρατίας;

Ο Patrik Schumacher, επικεφαλής αρχιτέκτονας στην «Zaha Hadid Architects», ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Paul Krugman, ο συγγραφέας Charles Landry, ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης και ο αρθρογράφος των The New York Times Roger Cohen προσπάθησαν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Costa Navarino, με συντονίστρια τη συντάκτρια των The New York Times Farah Nayeri, στο πλαίσιο του The New York Times Athens Democracy Forum.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου παραβρέθηκαν περισσότεροι από 100 φιλοξενούμενοι από όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική, τον αστικό σχεδιασμό, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό (παρακολουθήστε βίντεο της εκδήλωσης εδώ).

Μέσα στη φύση, δίπλα στον ποταμό Σέλλα, ανάμεσα στους ελαιώνες και κοντά στο παλάτι του μυθικού βασιλιά Νέστορα, οι συμμετέχοντες και οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να στοχαστούν αυτήν την ενδιαφέρουσα σχέση και να διερευνήσουν εάν και με ποιούς τρόπους η αρχιτεκτονική επηρεάζει τη δημοκρατία. Ερωτήματα που γίνονται σημαντικά στον 21ο αιώνα, δεδομένης της άνευ προηγουμένου αστικοποίησης και των νέων προκλήσεων στον σχεδιασμό και την κατασκευή  πόλεων παγκοσμίως.

Η Farah Nayeri συντονίστρια του πάνελ, δήλωσε: «Η όλη εμπειρία ήταν συναρπαστική εξαιτίας της μοναδικής τοποθεσίας του πανέμορφου Dunes Course. Τόσο η αρχιτεκτονική όσο και η δημοκρατία έχουν τις ρίζες τους στην Αρχαία Ελλάδα, συνεπώς τα δύο θέματα είχαν άμεση σύνδεση μεταξύ τους, αλλά και με τη χώρα που φιλοξένησε τη συγκεκριμένη εκδήλωση».

Ο Patrik Schumacher, ο Paul Krugman, o Charles Landry, ο Πέτρος Θέμελης και ο Roger Cohen παρουσίασαν τις απόψεις τους δίνοντας τη δική τους ξεχωριστή προοπτική, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού και προκαλώντας μια ζωντανή συζήτηση μέχρι αργά το βράδυ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα gala δείπνο εμπνευσμένο από τα θέματα της συζήτησης.

Ο Stephen Dunbar Johnson, Πρόεδρος της διεθνούς έκδοσης των The New York Times δήλωσε: «Ευχαριστούμε την Costa Navarino για τη διαρκή υποστήριξη της στο Athens Democracy Forum, που έχει ήδη καθιερωθεί ως η ετήσια συνάντηση εξαιρετικών ομιλητών απ’ όλο τον κόσμο. Η εκδήλωση στην Costa Navarino ολοκληρώνει ιδανικά τις εργασίες του Forum και ενισχύει την πολιτιστική ταυτότητα του συνεδρίου».

Με αφορμή το «Architecture & Democracy Forum», ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. δήλωσε «Είναι μεγάλη τιμή και προνόμιο για εμάς να συμμετέχουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Athens Democracy Forum. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμβάλουμε στην προσπάθεια προώθησης της χώρας μας, υπενθυμίζοντας σε όλο τον κόσμο τη σημασία της Αθήνας ως γενέτειρας της Δημοκρατίας. Το Athens Democracy Forum έχει καταστεί πλέον ετήσιος θεσμός που θέτει εκ νέου την Αθήνα στο επίκεντρο της συζήτησης για θέματα που άπτονται της Δημοκρατίας».

Παράλληλα με τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, οι φιλοξενούμενοι του «Architecture & Democracy» είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα αποκλειστικά σχεδιασμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και αυθεντικών εμπειριών, μεταξύ των οποίων μια οργανωμένη αρχαιολογική ξενάγηση στο Παλάτι του Νέστορα και την Αρχαία Μεσσήνη, βόλτα στη φύση, γευσιγνωσία ελαιολάδου, βραδιά αστρονομίας και παραδοσιακή μαγειρική.