Με αφορμή την ταινία «Sully» που προβάλλεται αυτό τον καιρό στον κινηματογράφο με το γνωστό «θαύμα του Χάντσον», την ιστορική διάσωση 155 επιβατών ενός Airbus χάρη στις ικανότητες του πιλότου Σάλι Σάλενμπέργκερ, ο οποίος πραγματοποίησε επιτυχή προσυδάτωση στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε αληθινές ιστορίες πιλότων-ηρώων που «πραγματοποίησαν το θαύμα» και έσωσαν εκατοντάδες ζωές από -σχεδόν- βέβαιο θάνατο. 

1. Robert Piche: Προσγείωσε αεροσκάφος χωρίς καύσιμα με φλεγόμενους κινητήρες και έσωσε 306 επιβάτες

piche

Ένα αεροπλάνο χωρίς καύσιμα από τα 33.000 πόδια με τους κινητήρες να φλέγονται! Στις 24 Αυγούστου 2001, η πτήση 236 της Air Transat που κατευθυνόταν από το Τορόντο στη Λισαβόνα, έχασε τελείως τους κινητήρες της πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Όταν συνειδητοποίησε τι συμβαίνει, ο έμπειρος πιλότος σταμάτησε να βασίζεται στα ηλεκτρονικά όργανα και προσγείωσε το αεροπλάνο σε στρατιωτική βάση στην Αυτόνομη Περιοχή Αζόρες, σώζοντας τη ζωή όλων, 293 επιβατών και 13 μελών πληρώματος. 

2. Eric Moody: Παράκουσε τον πύργο ελέγχου και έσωσε 263 ανθρώπους

eric

«Κυρίες και κύριοι, σας μιλά ο κυβερνήτης. Έχουμε ένα μικρό πρόβλημα: και οι 4 κινητήρες του αεροσκάφους σταμάτησαν να λειτουργούν. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους θέσουμε και πάλι σε λειτουργία. Ελπίζω να μη σας δημιούργησα υπερβολικά πολλή αγωνία» ήταν τα ψύχραιμα λόγια του κυβερνήτη Eric Moody που έσωσε 248 επιβάτες και 15 μέλη πληρώματος. Ήταν 24 Ιουνίου 1982, όταν η πτήση 9 της British Airways που ξεκίνησε από το Λονδίνο με προορισμό το Όκλαντ, συνάντησε ηφαιστειακή τέφρα και έχασε όλες τις μηχανές της.

Ο πύργος ελέγχου έλεγε στον κυβερνήτη να κατευθύνει το αεροπλάνο στον Ινδικό Ωκεανό, όμως εκείνος αποφάσισε να κατευθυνθεί προς τη Τζακάρτα, χρησιμοποιώντας έναν από τους κινητήρες που οι μηχανικοί κατάφεραν να επαναφέρουν σε λειτουργία. Αυτό έδωσε τον χρόνο στο αεροσκάφος να καθαρίσει τη στάχτη μέχρι τη στιγμή που πήραν μπροστά και οι υπόλοιποι κινητήρες.

3. William Hagan: Έσωσε από αεροπειρατεία 379 από τους 389 επιβάτες και μέλη πληρώματος

will

Η Πτήση 2069 της British Airways ξεκίνησε από το Γκάτγουικ της Αγγλίας με προορισμό την Κένυα στις 29 Δεκέμβριου 2000. Ο κυβερνήτης Hagan και το πλήρωμά του έπεσαν θύματα αεροπειρατείας. Ο δράστης, Paul Mukonyi, όρμησε στο πιλοτήριο και προσπάθησε να αλλάξει κατεύθυνση στο αεροπλάνο, με τον πιλότο και τον συγκυβερνήτη Phil Watson να προσπαθούν να τον αποτρέψουν. Όταν το αεροπλάνο άρχισε να χάνει ύψος, ο συγκυβερνήτης εγκατέλειψε την πάλη με τον αεροπειρατή και επέστρεψε στο τιμόνι, την ίδια στιγμή που ο πιλότος προσπαθούσε να τον αφοπλίσει. Και οι δυο τους έλαβαν τιμητικές διακρίσεις για την επιτυχή διάσωση 379 ανθρώπων από τους 389 επιβάτες και μέλη πληρώματος.

4. Chesley “Sully” Sullenberger: Ο πιλότος του Χάντσον που έσωσε όλους τους επιβάτες χωρίς να ανοίξει ούτε ρουθούνι

qa-sully-sullenberger-631-jpg__800x600_q85_crop

Στις 15 Ιανουαρίου 2009 το Airbus A320 της πτήσης 1549 ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Σαρλότ των ΗΠΑ και αντιμετώπισε πρόβλημα όταν σμήνος πουλιών κατέστρεψε και τους δύο κινητήρες του, οι οποίοι τυλίχθηκαν αμέσως στις φλόγες. Ο κυβερνήτης δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιχειρήσει αναγκαστική προσγείωση στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης, καθώς όπως αποδείχθηκε χρόνος για να φτάσει στο πλησιέστερο αεροδρόμιο δεν υπήρχε. Το ρίσκο ήταν τεράστιο, ωστόσο ο ίδιος κατόρθωσε μια απίθανη προσγείωση στο νερό βγαλμένη από σεμινάριο, σώζοντας τους 155 επιβαίνοντες από βέβαιο θάνατο.

5. Robert Schornstheimer: Έσωσε 95 από τους 96 επιβάτες δίνοντας αίσιο τέλος στο απόλυτο σενάριο τρόμου

9579778_orig

Ο Γερμανός πιλότος έμεινε στην ιστορία καθώς κατάφερε να σώσει τους επιβάτες του σε ένα σενάριο καταστροφής που δεν είχε ποτέ προβλεφθεί και άρα δεν είχε ποτέ κανένας πιλότος εκπαιδευτεί σχετικά. Το περιστατικό συνέβη στις 28 Απριλίου 1988, σε μια σύντομη πτήση από το Hilo στη Χονολουλού της Χαβάης. Οι επιβάτες έμεινα έντρομοι εκτεθειμένοι στον αέρα όταν σκίστηκε η οροφή και τα πλαϊνά της καμπίνας, ενώ το αεροπλάνο πετούσε στα 7.300 μέτρα και ο παγωμένος αέρας τους χτυπούσε με 500 χλμ την ώρα. Ο πιλότος έστρεψε το αεροπλάνο προς το πλησιέστερο αεροδρόμιο και έκανε μια πετυχημένη αναγκαστική προσγείωση.