Οι ευρωπαϊκοί αιθέρες κατακτώνται από τις αεροπορικές του Κόλπου,
που συνεχώς αυξάνονται, προσθέτουν δρομολόγια και αγοράζουν νέο στόλο.

Οι Αραβες «παίκτες» κάνουν πιο δύσκολη… τη ζωή των άλλοτε ισχυρών εθνικών αερομεταφορέων της Ευρώπης. Οι «μεγάλοι τρεις» αερομεταφορείς της Μέσης Ανατολής, Emirates, Etihad και Qatar, έχουν φθάσει να κυριαρχούν στις μακρινές διαδρομές μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Μάλιστα, ο εθνικός αερομεταφορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Etihad, μέχρι σήμερα έχει επενδύσει στην Air Berlin (29%), την Alitalia (49%), την Jet Airways (24%), τη Virgin Australia (25%), την Air Seychelles (40%), την Air Serbia (49%) και την Etihad Regional (33,3%), ενώ μεγάλο βάρος δίνει και στο Αμπου Ντάμπι ως ταξιδιωτικό προορισμό, όπως μπορείτε να διαβάσετε και στο τεύχος της εφημερίδας Airnews που κυκλοφορεί.
Μαζί με τους «μεγάλους τρεις» συγκαταλέγονται και οι διαφορετικές Turkish Airlines, που εξυπηρετεί 291 προορισμούς σε 116 χώρες στον κόσμο (!), και η Singapore Airlines, με τη Scoot, την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων που ανήκει εξ ολοκλήρου σε αυτήν, που φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο των αεροπορικών ταξιδιών μεταξύ Ασίας-Ειρηνικού και Ευρώπης.
Την ίδια ώρα, μόνο αδιάφορες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι επενδύσεις των θρυλικών Egyptair και Gulf Air.
Η Εgyptair είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική -ιδρύθηκε το 1932- και ήταν η έβδομη αεροπορική εταιρεία παγκοσμίως που εντάχθηκε στην ΙΑΤΑ, ενώ η Gulf Air, ο εθνικός αερομεταφορέας του Βασιλείου του Μπαχρέιν, ξεκίνησε τα δρομολόγιά της το 1950, και εξελίχθηκε σε μία από τις εμπορικότερες αεροπορικές εταιρείες της Μέσης Ανατολής. Σήμερα, η Gulf Air αποτελεί έναν κολοσσιαίο αερομεταφορέα που πετάει σε 40 πόλεις, 23 χώρες και τρεις ηπείρους.
Παράλληλα, τη διάθεσή της να επεκταθεί στην Ελλάδα εξέφρασε πρόσφατα η Oman Air, η εθνική αεροπορική εταιρεία του Σουλτανάτου του Ομάν. Ιδρύθηκε το 1993 και από τότε γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη, λειτουργώντας με απευθείας διεθνείς πτήσεις από το Mουσκάτ προς Αμπου Ντάμπι, Μπαχρέιν, Ντόχα, Ντουμπάι, Τζεντάχ, Ριάντ, Νταμμάμ, Μαντίνα, Tεχεράνη, Mασχάντ, Kουβέιτ, καθώς και Κάιρο, Βηρυτό και Aμμάν. Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί της είναι: Λονδίνο, Μιλάνο, Μόναχο, Φρανκφούρτη, Παρίσι και Ζυρίχη.