Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα καλέσει τον Ολλανδό πρεσβευτή την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου προκειμένου να του παρουσιάσει επιπλέον εξηγήσεις σχετικά με το σκεπτικό πίσω από την άρνηση της Μόσχας να δεχτεί τα αποτελέσματα της ποινικής έρευνας για τη συντριβή της πτήσης 17 των Malaysia Airlines, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα.

Την Τετάρτη, μια ομάδα διεθνών ερευνητών παρουσίασε τα ευρήματά της, σύμφωνα τα οποία ο εκτοξευτήρας ρουκετών που χρησιμοποιήθηκε για να καταρριφθεί η πτήση MH17 πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014 είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία και επεστράφη στη συνέχεια εκεί – παρότι η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμιξη στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

“Θα δοθούν οι εξηγήσεις στον επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματικής αποστολής για τις αιτίες που δικαιολογούν την οργή της Ρωσίας για το γεγονός ότι σημαντικές πληροφορίες που παρείχε η ρωσική πλευρά αγνοήθηκαν”, ανέφερε με ανακοίνωση της η Ζαχάροβα.

Νωρίτερα σήμερα, το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή προκειμένου να του υποβάλει διαμαρτυρία για την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την έρευνα, ώρες μετά την παρουσίαση της, “μεροληπτική και πολιτικά υποκινούμενη”.